Transformatie-Lab

Iedere maand vragen wij Arnhemmers om onze oren en ogen te zijn tijdens evenementen, festivals, exposities en voorstellingen. Trudi Hendriks bezocht de 5e editie van Het Transformatie-Lab op het Transformatorpleinen deelt haar ervaring middels deze blog.

Op 2 december was de 5e editie van Het Transformatie-Lab op het Transformatorplein. Ik had er nog nooit van gehoord. Nieuwsgierig ging deze reporter -aan het eind een grijze en druilerige zaterdagmiddag-  op weg naar de Transformatie-plaats. Het is nog even zoeken op dat terrein. Eenmaal binnen heerst een uiterst geanimeerde sfeer. In de zaal blijkt er een volle bak publiek te zijn. Orkest Ereprijs begeleidt eerst Annika Schima en Esther van Maanen, recentelijk afgestudeerd op Artez, bij hun optreden. Zij geven als duo ook concerten onder de naam ‘11minuteslate’. Tijdens dit lab voeren ze een tekst uit van jonge auteur Jante Wortel samen met het orkest en danseres Maxime Kroot. Een indrukwekkend en muzikaal stuk. Later, bij het interview dat Lise-Lott Kok van ‘De Plaats’ heeft met de meiden, blijkt het stuk te zijn gebaseerd op eigen nare ervaringen tijdens een vakantie. Voor de meiden is het lab een mooie manier om ideeën uit te proberen. Esther vertelt nog weinig kennis te hebben van het werken met een orkest. De interviews met de makers en uitvoerende kunstenaars zijn spontaan en geven de achtergrond informatie waardoor de voorstelling en de ideeën daarachter tot leven komen.

Na dit half uurtje kreeg ik nog een voorproefje te zien van de opera ‘Ontheemd’ weer met orkest de Ereprijs. Regisseur Annechien Koerselman en componist Kaveh Vares, vertellen in gesprek met Lise-Lott Kok het verhaal achter deze opera. Een opera over het moeten aarden van een man en een vrouw in een vreemd land. De regisseur schetst vooraf het decor en het verhaal. Deze 12 minuten uit de opera blijken pas de tweede repetitie voor de spelers te zijn. Dat is niet te horen of te zien! Mezzo sopraan Merlijn Runia kent kennelijk alle tekst al uit haar hoofd en weet te boeien met haar prachtige warme stem en ingetogen spel. Afgelopen woensdag (29/11) zijn de repetities gestart. Deze opera gaat op 13/1/2018 in première in de kleine zaal van de Stadstheater Arnhem.

Het idee achter het concept van het Transformatie-lab is mij duidelijk; dingen uit kunnen proberen voor publiek en schaven aan ideeën en voorstellingen. “Work in progress” voor de makers van verrassend goede kwaliteit. Beide stukken staan als een huis, nu al. Dat belooft wat voor de toekomst. Het uur is omgevlogen. Het Transformatie-lab is professioneel en informeel tegelijk en heel toegankelijk voor geïnteresseerden. De nadruk ligt op hedendaagse muziek, theater en muziektheater.

Het Transformatie-Lab is een initiatief van De Plaats, orkest de Ereprijs en ArtEZ. Staat 10 x per jaar -op elke eerste zaterdagmiddag van de maand van 16.30 -17.30 uur- open voor makers én publiek. Eerstvolgend Transformatie-lab is 3 februari 2018, toegang is altijd gratis. Wie op de hoogte wil blijven of wil reserveren kan mailen naar lise_lottkok@theaterdeplaats.nl. Informatie over Orkest de Ereprijs www.ereprijs.nl.

 

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem