Introdans-dansers over kerstmis back home

Als wij vrij zijn, dansen zij voor ons de sterren van de hemel. Keihard buffelen in plaats van feest vieren met hun verre familie. Dat roept zoete herinneringen op aan kerstmis back home. Introdans-dansers Brooke uit Australië, Salvatore uit Italië en Jazmon uit Amerika delen ze met jou.

Met hun Introdans-collega’s kregen ze er een heel nieuwe familie bij, maar af en toe slaat de heimwee naar alle geliefden thuis echt wel toe. Zeker als ze terugdenken aan de kerstmissen uit hun jeugd.


Salvatore Castelli (24, opgegroeid op Sicilië, Italië)
“Sicilië is prachtig, maar er is helaas weinig werk voor jonge mensen. Ik woon inmiddels alweer 4,5 jaar in Nederland, heb een eigen huis en een verloofde (Vérine Bouwman, ook werkzaam bij Introdans). Mijn leven speelt zich inmiddels dus echt hier af; mijn nieuwe (schoon)familie woont hier. Maar af en toe zou ik willen dat ik mijn hele familie hierheen kon halen.”

 

Grote lange tafel bij oma thuis
“We Facetimen en Whatsappen veel, maar dat is toch niet hetzelfde. Kerstmis in onze Italiaanse familie draait volledig om eten. Lunch en diner lopen dan ook gewoon in elkaar over. Alle kinderen en kleinkinderen zitten aan een grote lange tafel bij oma thuis, precies zoals in Italiaanse films. Er is een kerstboom, er zijn cadeautjes en we doen af en toe een spelletje, maar eigenlijk is alles één groot excuus om nog meer te eten. Alles is vers: lasagne, gefrituurde verse groenten, gehaktbrood en heel veel zoete lekkernijen. Mijn moeder is banketbakker, dus zij zorgt voor de traditionele Panettone, een zoet suikerbrood met gekonfijte vruchten, rozijnen of chocoladestukjes.

Het is jammer dat ik er ook dit jaar weer niet bij kan zijn, maar ik ga gezellig uit eten met Vérine en haar familie. 25 December ben ik vrij en dan ga ik zelf koken. En keihard meezingen met kerstliedjes op de radio.”

Salvatores favoriete ballet van Kerstgala 2017:
B12 van de Finse choreograaf Jorma Uotinen. Salvatore danst hierin zelf de mannelijke solo.


Brooke Newman (23, geboren in Adelaide, Australië)
“Mijn allereerste kerstmis in Nederland voelde best een beetje eenzaam. Op eerste kerstdag Skypte ik met mijn moeder; zij moest huilen omdat ze me zo miste.

Inmiddels ben ik gewend om het kerstgevoel uit te stellen tot na ons Kerstgala; dan hebben we een week vakantie.

In Australië is het heel warm met kerst, die zich dan ook volledig buiten afspeelt, rond het zwembad. Drie dagen lang is het feest. Op kerstavond, 24 december, aten we samen met alle opa’s en oma’s. Daarna zetten wij kinderen wortels, melk en koekjes klaar voor Santa’s rendier. We werden van opwinding om onze cadeautjes al om vijf uur ’s ochtends wakker.”


Kerstmutsen in de hitte
“Eerste en tweede kerstdag zijn we bij toerbeurt te gast bij familie. Iedereen neemt iets te eten mee: salades, gebraden kip, geroosterd lamsvlees, zeevruchten, groente en heel veel zoets, zoals Pavlova. Ondanks de hitte dragen we kerstmutsen en we zetten ook een kerstboom op.

Dit jaar ga ik kerstmis vieren met mijn Nederlandse vriend én mijn ouders, die overkomen uit Australië. Natuurlijk komen ze ook naar een van mijn dansvoorstellingen kijken. En stiekem hopen zij op een witte kerst.”


Brookes favoriete ballet van Kerstgala 2017:
Memory of a Shape van de Nederlandse choreograaf Regina van Berkel, op muziek van de Nederlandse componist Theo Verbey. Een mysterieuze voorstelling vol klokken, heel kerstig en fantasierijk.


Jazmon Voss (28, geboren in New York, USA) 
“Ik kom uit een kleine voorstad van New York. Bij ons thuis begon kerst al half november. Dan ging mijn moeder koekjes bakken om in te vriezen, zodat er met kerstmis genoeg zouden zijn.

Mijn moeder en haar zes zussen vormen samen een héél grote familie. Op kerstavond pakten we onze cadeautjes uit. Meestal kreeg ik veel kleren voor het nieuwe schooljaar. Eerste kerstdag vond ik als kind nogal saai: er lag meestal een dik pak sneeuw, waardoor we niet naar buiten konden. Mijn neefjes waren de hele dag bezig met videospelletjes, maar ik wilde veel liever buiten spelen.”


Carol of the Bells
“We gingen naar de nachtmis, afwisselend in een christelijke of Baptistenkerk. Als kind zat ik bij een koor en een paar tantes van mij zijn zangeres. Samen met mijn moeder zongen ze altijd heel veel en heel hard. Mijn lievelingskerstlied is het meerstemmige Carol of the Bells. Mijn moeder was het absolute middelpunt; samen met haar zussen zorgde ze voor ontzettend veel lekker eten: worstenbroodjes, spinaziebroodjes, ham, kazen, zeevruchten, mac and cheese, gebraden kip en kalkoen.

Hoewel ik al tien jaar uit New York weg ben, mis ik mijn familie nog elke dag. We spreken elkaar vaak via Facebook Messenger. Zo houd ik back home een oogje in het zeil. Gelukkig ken ik veel mensen en ontvang ik uit heel Europa uitnodigingen voor de feestdagen.”


Jazmons favoriete ballet van Kerstgala 2017:
Memory of a Shape van de Nederlandse choreograaf Regina van Berkel. Hectisch, sprankelend, energiek. Met prachtige videobeelden van Dietmar Janeck.

Introdans Kerstgala 2017
Te zien: 26, 27, 28 december, 20.15 uur, Stadstheater Arnhem.

29 december, 20.00 uur, Orpheus Apeldoorn.

Tijdens de editie van 2017 staan twee energieke en opzwepende balletten centraal: het indrukwekkende en monumentale Memory of a Shape van Regina van Berkel en het wervelende en aanstekelijke Cirkus primitif balet van Staša Zurovac. Ook te zien: de Nederlandse première van het prijswinnende Floating Flowers van de Taiwanese choreograaf Po-Cheng Tsai en de succesvolle, krachtige mannensolo B12 van Jorma Uotinen.

introdans.nl/voorstellingen/kerstgala-2017

“Ik zou willen dat ik mijn hele familie hierheen kon halen”

 

“In Australië is het heel warm met kerst”

 

“Eerste kerstdag vond ik als kind nogal saai”

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem