NJO Muziekzomer: Verleiding en trouw, oorlog en rouw

NJO Muziekzomer

Het Nationaal Jeugd Orkest heeft ook deze zomer een prachtig klassiek muziekprogramma samengesteld, voor de NJO Muziekzomer. Dus wie de meest getalenteerde, jonge, klassieke musici wil horen spelen, kan in en rond Arnhem weer z’n hart ophalen. Het festivalprogramma is breed: van de klassieke Mozart tot een bananenshow voor kinderen.

De NJO Muziekzomer is inmiddels een begrip in Gelderland. Al meer dan zestig jaar spelen in het Nationaal Jeugd Orkest de meest getalenteerde conservatoriumstudenten uit binnen- en buitenland. De orkestleden zijn allemaal tussen de 18 en 26 jaar oud. Jaarlijks worden er audities gehouden om de vrijgekomen plekken in het orkest te vullen.

“Het zijn hoe dan ook uitzonderlijk getalenteerde jongeren,” zegt Djuna ter Beke van het NJO. “Vandaag zie je ze nog hier optreden, maar over een jaar of tien speelt een deel in het Concertgebouworkest of bij een ander toporkest. Dit is de fine fleur van de jeugd. Bij ons kunnen ze op een fijne manier vlieguren maken en daarmee hun talent verfijnen en bijslijpen.”

Duitse vliegbasis
De NJO Muziekzomer is een gevarieerd programma op meerdere locaties. De meest bijzondere plek is ongetwijfeld het Verborgen Landschap in Schaarsbergen. Daar verstopten de Duitsers tijdens de laatste wereldoorlog hun vliegtuigen in hangars die onzichtbaar vermomd waren als boerderijen.
Jelmer de Moed en Rik Kuppen maken uitgerekend op déze plek entartete Musik: muziek die verboden was door de nazi’s, bijvoorbeeld omdat de maker joods was. Bijzonder is dat ze het niet bij de periode ’40-’45 hebben gelaten. Ook naoorlogse verboden muziek (uit bijvoorbeeld Tsjechië en Rusland) wordt gespeeld.

Mozart
Così fan tutte is een van de muzikaalste opera’s van Wolfgang Amadeus Mozart en betekent ‘zo zijn ze allemaal’ in het Italiaans. Het stuk ging in première in 1790, maar is nog altijd uiterst actueel. Wie goed tussen z’n dichtgeknepen oogwimpers heen kijkt, ziet met een beetje fantasie opvallende paralellen met Temptation Island.
De hoofdpersonen in deze tragikomedie zijn alle vier welgesteld en smoorverliefd. Ze leven in een bubbel van jeugdige perfectie en geloven in een geïdealiseerde, romantische wereld. Wanneer Don Alfonso de mannen uitdaagt om de trouw van hun vrouwen te testen, is het vooral het beeld van perfectie dat ze van hun geliefden hebben dat hij aantast en uiteindelijk zelfs kapot maakt. En zo ontaardt een aanvankelijk onschuldig spel in een coming-of-age-verhaal waarin de vier pubers volwassen en wijs worden in enkele dagen.
Langzaam brokkelt de wereld vol uiterlijke perfectie en schoonheid af. Als je goed oplet, zie je ook dat de acteurs steeds meer kledingstukken uittrekken. Ook hier om aan te geven hoe de verschillende lagen van de ziel worden afgepeld. In deze eigentijdse en tóch klassieke versie van de opera, onder regie van Daniël van Klaveren, kom je ogen en oren te kort.

Muzikale familievoorstelling
In de programmering is natuurlijk ook ruimte voor kinderen. Meest in het oog springt de voorstelling De Grote Pinguïn en Bananen Show. Het stuk is voor kinderen van 6+ en gaat over de laatste vier pinguïns van Katona die een probleem hebben: de enige bananenboom op de Zuidpool is aan het doodgaan. Op een avond zien ze op tv een man die lijkt om te komen in de bananen. De pinguïns besluiten hun laatste bananen uit de vriezer te halen en op zoek te gaan naar de bananenman. Tijdens hun muzikale zoektocht naar bananen beleven ze vele avonturen. Na een lange reis met veel avonturen komen ze aan bij de kraam van Ome Jaap op de Albert Cuypmarkt. De show wordt gespeeld door de blazers van het Ardemus Kwartet.

NJO Muziekzomer
Voorstellingen in Arnhem en omgeving:

  • Così fan tutte, 4, 5, 7, 8, 9 en 10 augustus, 19.30 uur, Luxor Live.
  • De Grote Pinguïn en Bananen Show, 5 augustus, 15.00 uur, EventTheater Concertzaal, Oosterbeek.
  • Entartete Musik in het Verborgen Landschap, 11 augustus, 13.00 uur, Garage Royal, Buitenplaats Koningsweg.
  • Firgun Ensemble, 11 augustus, 20.00 uur, Boekhandel Jansen & De Feijter, Velp.
  • EtCætera Kwintet, 17 augustus, 12.30 uur, Rozet.
  • Over Orpheus, 17 augustus, 20.00 uur, EventTheater Concertzaal, Oosterbeek.
  • Ensemble Mescolare, 19 augustus, 14.00 uur, Focus Filmtheater.

Voor meer info: muziekzomer.nl

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP