Klassieke muziek hoeft niet per se in een keurige concertzaal te klinken. Dat kan ook best in een boekhandel, een poptempel of in een villa in het mooiste park van Nederland. De jaarlijks terugkerende NJO Muziekzomer van het Nationaal Jeugdorkest bewijst dat deze zomer met concerten in (onder meer) boekhandel Het Colofon, Luxor Live en Stadsvilla Sonsbeek.

Tekst: Henk Aalbers

Uitzonderlijk getalenteerde jonge ‘klassieke’ musici krijgen in de NJO Muziekzomer de gelegenheid zichzelf te presenteren op bijzondere locaties in Gelderland. Doel is, naast ondersteuning van toptalenten, een aantrekkelijk programma neer te zetten. Arnhem heeft met acht concerten een prominente plek in de programmering, die in totaal meer dan zestig concerten omvat.

Laagdrempeligheid
Het gaat bij de NJO Muziekzomer om klassieke muziek in de breedste zin van het woord. Zowel kleine ensembles als complete orkesten treden op. NJO streeft ernaar om alle leeftijden te bedienen, waarbij laagdrempeligheid voorop staat.
Woordvoerster Dana Buurman van NJO noemt de bijzondere locaties waarop wordt gemusiceerd een van de sterke punten van de NJO Muziekzomer: “Het gaat niet alleen om dat het bijzondere locaties zijn. We vinden het net zo belangrijk dat het concert of de voorstelling bij de locatie past.”
Overigens zijn de concerten niet alleen op onverwachte plekken. Dana: “We maken ook graag gebruik van de nieuwe Parkzaal van Musis. Daar treedt JeugdOrkest Nederland op, het jongere zusje van het Nationaal Jeugdorkest. Het wordt gevormd door jongeren tot 20 jaar.”
Een van de highlights in Arnhem is volgens Dana het optreden van de zeer getalenteerde celliste Ella van Poucke in het Arnhemse stadhuis. Van Poucke is tijdens de NJO Muziekzomer young artist in residence. Onder de noemer Young Artist in Dance begeleidt ze op donderdag 17 augustus samen met een pianist haar broer Timothy, danser bij Het Nationale Ballet.

Verborgen landschap
Bijzondere locatie is zeker het Verborgen Landschap, een voormalig militair terrein aan de noordrand van Arnhem. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers er een van de grootste vliegvelden van Europa: Fliegerhorst Deelen. Deze zomer brengt Pulse Wave er de voorstelling ‘Messiaen in de Vliegtuighangar’. Ook in de buurgemeenten van Arnhem zijn deze zomer klassieke concerten te beleven. Meer informatie: muziekzomer.nl

Programma

Zaterdag 5 augustus, Luxor Live: SPRONG en Akim Moiseenkov; 20.30 uur

Dinsdag 8 augustus, Musis: JeugdOrkest Nederland; 20.15 uur

Woensdag 9 augustus, Boekhandel Het Colofon: Moretti Strijktrio; 20.30 uur

Vrijdag 11 augustus, Rozet: Cheng Kwartet; 20.00 uur

Zaterdag 12 augustus, Verborgen Landschap: Pulse Wave, Messiaen in de Vliegtuighangar; 14.00 uur

Maandag 14 augustus, Stadsvilla Sonsbeek: SaxYOn; 20.30 uur

Woensdag 16 augustus, Luxor Live: De Stijl; 20.30 uur

Donderdag 17 augustus, Stadhuis: Young Artist in Dance; 20.00 uur

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Bronbeek Festival 2020