Huub Kwekkeboom (2Switch): Tweede kans voor spullen én mensen

mensen

Veel duurzamer dan een kringloopwinkel wordt het niet in deze rubriek. Manager ‘innovatie, projecten, reststromen en textiel’ Huub Kwekkeboom heeft bovendien een groot kloppend hart voor mensen. “Iederéén heeft talenten en capaciteiten. Bij 2Switch bieden we werkgelegenheid aan mensen die ten onrechte niet meededen.”

Interview: Nicole Beaujean
Fotografie: Eva Broekema

Misschien heeft hij zijn praktische kijk op zaken overgehouden aan zijn ervaring in de bouw. In elk geval keek hij veel aspecten van bedrijfsvoering af van een voormalig projectleider van Nevanco Woningbouw: “Er heerste daar toen al een moderne bedrijfscultuur. Overwerk was ‘not done’, want eigenlijk wijst dat op een foute planning. Bovendien wordt het rendement fors lager als mensen moeten overwerken. Vanwege het risico dat er fouten worden gemaakt, met alle gevolgen voor mens én eindproduct. Moesten we voor een project tóch langer doorwerken, dan gingen we eerst met z’n allen even iets eten buiten de deur. Zo bleef iedereen gemotiveerd en gefocust.”


Kringloopbedrijfje
Vanuit Losser (bij Enschede) belandde Huub Kwekkeboom in de jaren tachtig in Arnhem. Daar hielp hij een vervallen buurthuis opknappen en gaf hij het toenmalige kringloopbedrijfje een nieuwe impuls. Vanuit dit vrijwilligerswerk kwam hij op de loonlijst terecht en daardoor vanuit de bouw in de sociaalmaatschappelijke sector.

Arbeidsparticipatie en hergebruik werden speerpunten in zijn werk.

Begin 2000 stond hij samen met Sita aan de wieg van het huidige kringloopbedrijf 2Switch, met een winkel aan de Van Muijlwijkstraat en distributiecentrum aan de Johan van Oldenbarneveldtstraat. “We hebben de textielinzameling in Arnhem opgeschaald met als doel: lokaal sorteren en zo veel mogelijk lokaal hergebruiken. De gemeente Arnhem was enthousiast, want dit betekende extra lokale werkgelegenheid voor mensen die eigenlijk niet (meer) meededen. Ze konden bij 2Switch werken en opgeleid worden in een minder hectische omgeving.”


Tweede kans
Spullen én mensen een tweede kans bieden, dat is Huub Kwekkeboom ten voeten uit. Boven alles is hij bruggenbouwer en facilitator: “Wij hebben na sortering en reparatie veel grondstoffen over. Dus leggen we graag verbindingen met bedrijven en initiatieven die daarvan gebruik willen maken. Denk aan Arnhemse modeontwerpers en -ateliers, productontwerpers en aan scholen of een initiatief als Kinderzwerfboek. We willen graag bijdragen aan de bewustwording van kinderen, juist als ze nog jong zijn. Bewust worden van onze consumptiemaatschappij en dat je niet zomaar iets weggooit. Dit helpt hen later misschien ook om eerst na te denken of ze iets wel echt nodig hebben en hoe iets geproduceerd is, voordat ze iets aanschaffen.

Ik ken intussen heel veel mensen en breng die graag met elkaar in contact. Wat ook helpt: ik denk nooit in onmogelijkheden. Ik denk altijd: wat kan wél?”

Huub Kwekkeboom draagt het [Made in Arnhem]-estafettestokje over aan Gerda van de Glind van Het Pakhuis: “Gerda weet mensen, ideeën en talenten op een unieke manier met elkaar te verbinden en daarmee ook de deeleconomie te stimuleren.”

“Ik denk nooit in ònmogelijkheden, maar juist: wat kan wél?”

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem