Spijkers en Spijkers Modetweeling in de Spijkerbuurt

Ze horen thuis in het illustere rijtje van Viktor & Rolf, Iris van Herpen, Bas Kosters en Maison The Faux. Maar als je in hun atelier in de Spijkerbuurt(!) bij ze aan tafel aan de thee zit, zijn het gewoon twee gezellige zussen.

Interview: Nicole Beaujean
Fotografie: Eva Broekema

Als je goed kijkt, zie je echt wel verschillen tussen de eeneiige tweeling Truus en Riet (47). En als je wat langer met ze praat, mérk je ze ook. Riet is wat aanweziger en directer, Truus rustiger en bedachtzamer. Riet houdt niet van rommel; Truus kan daar beter tegen. “We zijn opgegroeid in het dorpje Bruchterveld (bij Hardenberg, Overijssel), maar wonen en werken al jaren in Arnhem. Na onze studie modevormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem (nu ArtEZ) zijn we na wat buitenlandse omzwervingen hier neergestreken. Ook Arnhem heeft iets dorps, iets gemoedelijks. En we hebben hier een fijn groot atelier.”

Spijkerbuurt
Dat atelier staat midden in de Spijkerbuurt – kan het toepasselijker voor een tweeling die Spijkers heet? Riet: “Er zijn nog steeds mensen die denken dat de Spijkerbuurt naar óns genoemd is, maar de wijk dankt zijn naam toch echt aan twee middeleeuwse opslagloodsen die hier vroeger stonden, de zogenoemde spijkers of spiekers. Denk maar aan het Duitse speichern, dat opslaan betekent. Met een eigen bedrijf kun je tegenwoordig overal zitten; de wereld is niet meer zo groot. En wij vinden Arnhem een super stad: je kunt met de fiets overal binnen tien minuten zijn: stad, bos, de parken.”

Scarlett O’Hara
Truus: “In ons Arnhemse atelier maken we alleen de prototypes. Riet maakt onze ontwerpen driedimensionaal, ik houd me graag bezig met kleuren en stoffen. We hebben al tien jaar dezelfde geweldige naaister, een echte ambachtsvrouw die onze patronen knipt en naait. Voor onze collecties kiezen we graag een muze, een interessante authentieke vrouw. Zij hoeft niet per se mooi te zijn, als ze zich maar vrij voelt om zichzelf te zijn. Zoals Scarlett O’Hara, een van de eerste feministes uit Gone with the Wind, of Amelia Earhart, de eigenzinnige Amerikaanse vliegenierster.”

Stockdagen
De modetweeling vindt Arnhem eerder een ontwerpersstad dan een modestad: “Dat komt vooral door ArtEZ, die heel wat succesvolle alumni kent: Alexander van Slobbe, Viktor & Rolf, Sjaak Hullekes, Lucas Ossendrijver, Iris van Herpen. Verder zie je aan de bezoekerscijfers van een modetentoonstelling in Museum Arnhem dat mode het hier goed doet.
Wij doen graag mee aan de Stockdagen tijdens het Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA) omdat we dan onze eigen klanten weer eens spreken. Dé kans om onze oudere collectie-items met fikse korting op de kop te tikken. Onze kleding is niet trendgevoelig, dus die blijft echt wel actueel. Zelf dragen we altijd onze eigen ontwerpen.
We zijn nu heel druk met de collectie zomer 2018. Het leuke van ons werk is dat elke dag verschillend is. En we werken nog steeds heel graag samen. Samen zijn we gewoon beter. Voor ons is 1 + 1 echt 3.”

“Samen zijn we gewoon beter. 1+1=3”

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem