State of Fashion

Van vissenschubben en ananasafval

Nog tot en met 22 juli kun je op het Cobercoterrein de tentoonstelling State of Fashion | searching for the new luxury bezoeken. En die is echt niet alleen interessant voor fashionista’s of modeprofessionals! Iedereen die nieuwsgierig is en van innovatieve techniek houdt kan hier zijn hart ophalen. Laat je verrassen door de grensverleggende oplossingen die visionaire ontwerpers en start-ups bedenken om de modewereld duurzamer te maken.

Tekst en interview: Nicole Beaujean

In de Arnhemse Melkfabriek vind je deze zomer zowel grote modehuizen en commerciële krachtpatsers als G-Star RAW, H&M en Zegna als innovatieve start-ups en designers (o.a. Bruno Pieters, Osklen, Iris van Herpen, Pauline van Dongen).

“Iedereen die hier exposeert, heeft goed nagedacht over hoe en waar het gemaakt is,” vertelt José Teunissen, curator van State of Fashion (SToF). “Het roer moet om in de mode, dat weet iedereen. De mode-industrie is nog steeds veel te vervuilend en vaak nog veel te oneerlijk. Deze pioniers gingen ons voor op zoek naar de nieuwe luxe, in een een duurzamer, schoner en eerlijker modesysteem. Zelf ben ik erg onder de indruk van het project van Vivienne Westwood. Zij heeft in Kenia gewerkt met mensen uit de sloppenwijken van Nairobi. De tassen zijn gemaakt van canvas dat zij normaal voor tenten gebruiken, hergebruikte vlaggendoeken en leer dat overblijft voor het vervaardigen van leerproducten. Op die manier geeft ze koperslagers en naaisters een nieuwe kans.”

Visnetten en sinaasappelschillen
State of Fashion | searching for the new luxury is het eerste grootschalige, internationale publieksevenement dat geheel is gewijd aan duurzame en eerlijke mode. Ontwerpbureau Space & Matter heeft een geweldige klus geklaard. Tegen de ruwe betonnen resten van de voormalige melkfabriek steken de ranke opstellingen met verfijnde ontwerpen betoverend af.
Je kijkt je ogen uit: sieraden van Hermès gemaakt van restjes stof, de H&M Conscious Collection, ontwerpen van Viktor + Rolf gemaakt van stofresten van Zalando. Verderop staan prachtige items gemaakt van paddenstoelen en schimmels, vissenschubben, visnetten, ananasafval en sinaasappelschillen. Sommige stoffen mag je aanraken, om te voelen hoe soepel en draagbaar ze zijn geworden.

Recyclebare jeans
José Teunissen: “Wist jij dat jouw vertrouwde spijkerbroek waarschijnlijk het meest vervuilende kledingstuk is op deze aarde? Voor geen enkel andere productieproces in de mode wordt zoveel inkt en water verbruikt als voor jeans. Daarom bedacht het bekende modemerk G-Star de sustainable jeans: zonder ritsen of leer, zodat-ie na gebruik gewoon in de shredder kan voor hergebruik.”

Wageningen University
“Mode en techniek gaan bij State of Fashion hand in hand. Daarom is de expositie ook geschikt voor mensen die iets met technologische ontwikkelingen hebben,” benadrukt José Teunissen. “Niet voor niets hebben Wageningen University en ArtEZ een paar labs ingericht om te laten zien hoe je van mycelium (zwamvlokken) en fruitafval textiel kunt ‘kweken’. Waste isn’t waste until you waste it.
Wist jij bijvoorbeeld dat je van vissenschubben, sinaasappelschillen, ananasafval of paddenstoelen textiel kunt maken? En dat de kleding die je daarmee maakt nog móói is ook? Kom gewoon eens kijken en je vergapen aan de prachtige ontwerpen. Dan kun je daarna zelf bepalen of je zin hebt om je in de achtergrond te verdiepen.”
En… het is misschien wel je laatste kans om als publiek op het Cobercoterrein rond te lopen, want een projectontwikkelaar heeft grootse plannen voor wonen en werken in dit gebied.

State of Fashion

Tips voor je bezoek
Vooral in het weekend kan het aan de Westervoortsedijk lastig zijn om een parkeerplek voor je auto te vinden. Kom dus, helemaal in lijn met de duurzame gedachte van SToF, te voet of met de fiets naar de Melkfabriek.
O ja, je tas of andere bagage kun je kwijt in de gratis kluisjes bij de ingang.

DUDOK in de Melkfabriek
Op het terrein van StoF kun je heerlijk eten en drinken bij Dudok in De Melkfabriek. Het Arnhemse designlabel Weltevree van ontwerper Floris Schoonderbeek heeft een fijn sfeertje neergezet met veel houten tafels en banken, planten en knusse overkappingen.
De menukaart biedt een ruime keuze voor een laat ontbijt, lunch, borrel, diner of late-night snack – alles gezond, verantwoord en betaalbaar. Er wordt uitsluitend gewerkt met duurzame ingrediënten, die zoveel mogelijk van dichtbij komen.

Kom in juli kleding ruilen
Ook jij hebt vast wel een paar kledingstukken in je kast die je nooit of niet meer draagt. In juli organiseert State of Fashion twee kledingruilmarkten. Neem je kleding mee en shop helemaal gratis een nieuwe garderobe bij elkaar.

Voor data en meer info: stateoffashion.org

State of Fashion

State of Fashion | searching for the new luxury
State of Fashion is het eerste internationale mode-event dat zich volledig richt op een duurzamer en eerlijker modesysteem. Hoe kunnen we verbeeldings-, verleidings- en innovatiekracht van mode inzetten om de mode-industrie toekomstbestendiger te maken?

Entree: € 15 (met Gelrepas € 10). Studententicket: € 10. Kinderen t/m 11 jaar: gratis. Jongeren 12 t/m 16 jaar: € 10. 65+: € 10.

Rondleiding
Zelf rondlopen in De Melkfabriek is al heel interessant, maar het wordt nog veel boeiender met een rondleiding door een expertgids. Van 4 juni t/m 22 juli is er elke zaterdag en zondag een instaprondleiding om 14.00 uur (Nederlands) en om 15.00 uur (Engels).

De rondleiding duurt een uur en kost € 7,50 per persoon. Meld je wel even aan via njacobs@stateoffashion.org

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Bronbeek Festival 2020