Persoonlijk verzet staat centraal tijdens Bridge to Liberation Experience

‘Kippenvel van top tot teen.’ Dat horen we vaak over de Bridge to Liberation Experience. Met twintigduizend mensen op de Rijnkade kijken naar de John Frostbrug, decor voor de beleving van de Slag om Arnhem.

Op 21 september staat Het Gelders Orkest opnieuw met vier gastartiesten op het drijvende podium. Wie zijn dat en hoe wordt het thema verzet in beeld gebracht? Lees vooral verder!

Dit jaar, de vijfde editie van de Experience, staat in het teken van persoonlijk verzet. De show bevat altijd dezelfde soort elementen: film, muziek, gesproken tekst en dans, maar de inhoud is elke keer anders. Dat maakt het ieder jaar opnieuw verrassend.

Verteller Eric Corton

Dit jaar wordt het publiek mee terug genomen naar het einde van de zomer van 1944, naar het huis van de ‘Engel van Arnhem’. Hier speelt het verhaal van Kate ter Horst zich af, die haar huis openstelde voor een aantal gewonde soldaten. Maar de Slag om Arnhem mislukte en de pastoorswoning, toen midden in de frontlinie, zat in korte tijd vol met honderden gewonde soldaten. Kate verzorgde ze zo goed en kwaad als dat ging. Eric Corton vertelt de verhalen, begeleid door film en muziek.

Trijntje en Dwight

Op het podium, onder begeleiding van Het Gelders Orkest en gedirigeerd door Per-Otto Johansson, niemand minder dan Trijntje Oosterhuis. Zij is de hoofdartiest die de emoties van strijd, herdenken en vrijheid overbrengt.

Dwight Dissels, bekend van The Voice of Holland, zingt met veel passie en soul drie prachtige nummers. Verder horen we de overdonderende stem van Davina Michelle, opkomend Youtube- en Instagram-ster; haar video’s zijn al meer dan 8,8 miljoen bekeken.

Bijzonder getalenteerd harpiste Lavinia Meijer zal met haar vingers de snaren, maar ook onze harten raken. Last but not least zet Introdans weer een visueel dansspektakel neer.

Tijdens het event staan meer dan twintigduizend mensen op deze historische plek stil bij wat oorlog met je kan doen; wat is de impact van oorlog en de waarde van vrijheid? Zelfs in 2018 is onze vrijheid niet vanzelfsprekend…

Programma op vrijdag 21 september

(zie ook bridgetoliberation.nl)

19.00 uur: herdenking Slag om Arnhem – Airborneplein

20.30 uur: Bridge to Liberation Experience – Jacob Groenewoud Plantsoen

#ikstavoor

Ergens voor gaan en durven staan vergt moed en is een vorm van persoonlijk verzet. Daarom zien en horen we in het jaar van verzet persoonlijke verhalen van mensen die dat durven delen. Wij delen dit met #ikstavoor. De Bridge to Liberation Experience staat voor doorgeven, omdat we toekomstige generaties behalve geschiedenis ook de impact van oorlog willen laten zien. Want zelfs in 2018 is vrijheid niet iets vanzelfsprekends.

Reporters Chiel Eijt en Renske de Haan gingen samen Arnhem in en vroegen mensen op straat waar zij voor staan.

‘Kracht’ is waar Marcellino uit Arnhem voor staat:

“Verandering begint bij jezelf. Ik werk met jongens en meisjes die van ver moeten komen. Zij dragen een rugzak met zich mee. Er is veel kracht nodig om door te gaan. Maar hierdoor zal je alles kunnen bereiken wat je wilt.”

ikstavoor
Joyce uit Velp staat voor ‘Liefde’:

“Zonder liefde is er geen bestaan. Dit is de rode draad van het leven, mijn rode draad. Liefde zorgt ervoor dat je er voor elkaar kunt zijn en kunt samenwerken aan een mooi bestaan.”

ikstavoor
Wijkagent Joyce staat voor ‘Veiligheid’:

“Ik streef altijd naar veiligheid. Dat is niet alleen waar ik voor sta, maar ook mijn functie als wijkagent. Iedereen moet een veilig gevoel hebben, hier wil ik mijn steentje aan bijdragen. Iedere dag, op ieder moment.”

ikstavoor
Njonky staat voor ‘Vriendschap’:

“Vriendschap is voor mij een zelfgekozen familie. Vrienden moet je koesteren. Zij zijn er voor je in goede en slechte tijden. Je kunt altijd terugvallen op deze mensen. Zonder vrienden zou het leven veel minder mooi zijn.”

ikstavoor
Eyyub staat voor ‘Gelijkheid’:

“Deze ramenwasser en ik zijn gelijk. Gelijkheid is voor mij het belangrijkste in het leven. Er wordt te veel gediscrimineerd. Dit mag niet, dit kan niet. Als we iedereen zouden behandelen als onszelf en samenwerken, kunnen we zoveel meer bereiken in deze wereld. Dan staan we sterk en kunnen we alles aan.”

ikstavoor
Jurgen, ondernemer van Het Eiland, staat voor ‘Moed’:

“Voor het ondernemerschap is moed nodig. Ik begon op mijn 56e met een eigen horecabedrijf. Waar veel mensen op die leeftijd rustiger aandoen, ging ik een grote uitdaging aan. Ik heb goede en slechte tijden gehad gekend, maar bleef dicht bij mezelf. Zolang ik dit doe zal ik de kracht hebben om elke uitdaging aan te gaan.”

ikstavoor
Renske staat voor ‘Gelijkheid’:

“Alles begint bij gelijkheid. Iedereen in de wereld verdient dezelfde kansen. Hoe oud je ook bent, waar je ook vandaan komt. Wij verdienen allemaal hetzelfde. Ook jij mag jezelf ontwikkelen tot wie je wilt worden, iedereen mag dat. We moeten elkaar als onszelf zien en elkaar het leven gunnen. Dan is de wereld een stuk mooier.”

ikstavoor

“Liefde geeft kracht – kracht heeft liefde gebracht”

Mariel staat voor ‘Kracht’ en ‘Liefde’:

“Mijn vriend is hiervan het grote voorbeeld. Hij is een vluchteling uit Jemen en vond de kracht om alles achter te laten. Nee, hij is geen gelukszoeker. Hij had alles, maar moest noodgedwongen vluchten. Hier in Nederland had hij niks. Op een avond in de kroeg vond hij zijn liefde, mij. Ik leer hem elke dag één nieuw woordje Nederlands. Het is moeilijk, maar hij heeft de kracht om door te zetten en gelukkig te worden.”

ikstavoor

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem