Maand van de geschiedenis in Arnhem

Spinoza tekening

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, hét grootste historische evenement van Nederland. Door heel het land zijn er activiteiten en natuurlijk kan Arnhem niet achterblijven. Het thema dit jaar is Grenzen. Er wordt gekeken naar hoe mensen door de eeuwen heen grenzen maken, veranderen, verleggen, bewaken en oversteken. Behalve dat het Nederlands openluchtmuseum de plek is om de geschiedenis in te duiken zijn er ook tal van kleine en bijzondere activiteiten in en rondom het centrum. Het hele programma is online terug te vinden op maandvandegeschiedenis.nl. Wij kijken naar drie activiteiten in het bijzonder: Een lezing over de vooruitstrevende filosoof Spinoza bij boekhandel Hijman Ongerijmd, Museum Bronbeek dat een week lang haar licht zal schijnen over de koloniale geschiedenis en Boekhandel het Colofon met een lezing en signeersessie van de schrijfster Conny Braam over haar nieuwe boek Hendrik Witbooi.

 

Het Colofon, Bakkerstraat 56, Arnhem

Het Colofon is, behalve een boekhandel die middenin de samenleving staat, een plek om inspiratie op de te doen. Er worden wisselende creatieve cursussen gegeven, denk hierbij aan een schrijfcursus, of een gezellige breiles. Naast praktische cursussen zijn er ook bijeenkomsten met meer diepgang. Zo start er deze maand nog een workshop waarbij je kan ontdekken welke boeken een belangrijke rol in je leven hebben gespeeld en wat je daar nu aan kunt ontlenen. Elke maand zijn er bekende en minder bekende schrijvers, die wat vertellen over hun boek en die het boek voor je signeren.

Bijzonder detail: Voorin de winkel zit koffie- en lunchroom Dichtbij, een plek waar je kan zitten en een beginnetje kan maken in je nieuwe boek. Dichtbij werkt samen met de Driestroom, een organisatie die mensen met een handicap ondersteunt.

Tip: Op 8 oktober komt Simone van der Vlugt haar thriller ‘Toen het donker werd’ signeren.

Rita Dijkman werkt sinds 2014, net voor de opening, bij het Colofon. Voordat ze daar begon werkte ze bij verschillende boekenwinkels in de Arnhemse binnenstad. Ze weet nog goed hoe de eerste weken van het Colofon verliepen:,, We hadden alleen maar dozen met oude boeken op tafels voorin de winkel staan. De eerste weken verkochten we deze oude voorraad voor een euro per boek. Toen de eerste boekenkasten kwamen begon het meer te leven en elke dag, week of maand kwam er wat bij: Nieuwe boeken, meubelen of de kunst aan de muur. We groeien nog steeds, kijk maar naar de ronde toren in het midden van de winkel, we hebben van alles geprobeerd met deze wijnkistjes, maar dit werk het best. Dat gevoel van proberen en leren en rustig groeien geeft de boekhandel een speciale sfeer. Naast een winkel is het een plek om te beleven. Wat me altijd is bijgebleven is dat we een mailtje kregen van een echte verzamelaar uit Limburg. Zij mailde ons de vraag of wij haar boeken en kaartjes van een bepaalde schrijver wilde laten signeren, dit omdat ze zo ver weg woont. Voor ons geen enkel probleem, dus zo ontvingen we haar boeken in een envelop met bijgevoegde postzegels om ze retour te zenden. Na de signeersessie stuurde we het terug. Deze mevrouw was ons zo dankbaar en voelde zich zo welkom doordat we enthousiast hadden gereageerd, dat ze nu regelmatig vanuit Limburg deze kant op komt.’’

 

Programma maand van de Geschiedenis:

Woensdag 12 oktober komt Conny Braam naar het Colofon om te vertellen over haar nieuwe roman ‘Ik ben Hendrik Witbooi’. Het boek verteld de geschiedenis van Hendrik Witbooi (1830-1905), een van Afrika’s bekendste vrijheidsstrijders. De honderden brieven die hij naar vriend en vijand schreef, gaven de schrijfster de uitgelezen kans om een kijkje te nemen in de wereld van Witbooi. Ze zal vertellen over de brieven en haar boek en deze signeren voor de liefhebbers.

 

Boekhandel Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15, Arnhem.

Hijman Ongerijmd is een boekhandel die eigenlijk al sinds 1895 in het straatbeeld van Arnhem te vinden is. Sinds een aantal jaar is de boekhandel overgenomen door Ongerijmd, een kleine boekenspeciaalzaak die in de Nieuwstad zat. Ongerijmd heeft altijd een verdieping gezocht op een aantal thema’s; kunst, landschap, filosofie, poezie en geschiedenis. Dit komt duidelijk naar voren in de huidige boekwinkel Hijman Ongerijmd. Er worden tal van lezingen gegeven in hun eigen boeksalon boven de winkel, er zijn speciale avonden die over klassieke muziek gaan of is er een filosofischcafe. Sinds deze zomer bestaat Ongerijmd tien jaar en worden er op elk gebied een speciale activiteit georganiseerd. Naast bijzondere lezingen zijn er interactieve colleges in de koepelkerk. Dit is een samenwerking tussen Bibliotheek Arnhem, Hijman Ongerijmd en Het Colofon. Zo stond Midas Dekkers als eens in de koepelkerk en zal Geert Mak 11 november vertellen over zijn nieuwe boek ‘De levens van Jan Six’.   Hermien Mijnen is al tien jaar betrokken bij Ongerijmd en verhuisde mee na de overname. Haar man begon de winkel Ongerijmd en naast haar baan sprong ze bij waar ze kon, ondertussen organiseert ze alle activiteiten in de winkel en boeksalon. ,,We zijn begonnen in een winkeltje met een piepklein zaaltje, een van de eerste lezingen die we organiseerde ging over de filosoof Spinoza. We hadden eigenlijk geen verwachtingen over deze avond, maar we zaten afgeladen vol, het overviel ons gewoon. Het is bijzonder om te zien dat mensen in deze tijd op zoek zijn naar een bepaalde verdieping, wij als boekhandel bieden dat platform. De familie Hijman, die de boekhandel ooit oprichtte, noemde de winkel; een plaats van ontmoetingen. Dit gebeurt meer dan honderd jaar later nog steeds. Het ontroert me dat zoveel mensen willen nadenken over de wereld om hun heen en hun eigen verantwoordelijkheid daarin. Dat iedereen op zijn eigen manier zoekt naar verdieping. Die interactie, het hardop nadenken over het leven, raakt mij al jaren en dat zal ook nooit veranderen. En ja hoor, ondanks dat het er vaak serieus aan toe gaat, lachen we ook hier veel met z’n allen.’’   Programma: 27 Oktober zal Hijman Ongerijmd het thema van een van de eerste bijeenkomsten van de boekhandel herhalen. De lezing over Nederlands meest onbegrepen filosoof Spinoza zal worden gegeven door Maarten van Buuren. Deze hoogleraar aan de universiteit van Utrecht schreef het boek ‘Vijf wegen naar de vrijheid.’ Daarin legt hij uit hoe de mens zich kan bevrijden van betutteling en gelukkig kan worden.

 

Museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem

Museum Bronbeek verteld het verhaal van de koloniale geschiedenis in Nederlands-Indië vanaf de zeventiende eeuw tot nu. Ondanks dat het een deel van de vaderlandse geschiedenis is, weten we weinig over wat er daadwerkelijk gebeurt is. Naast een vaste tentoonstelling en een educatief programma, zijn er om de paar maanden verschillende tentoonstellingen. Zo is er deze maand nog een samenwerking te zien tussen Artez-studenten en museum Bronbeek. Een van de onderdelen van de expositie is dat parallellen te ontdekken zijn tussen de meegebrachte spullen van de -uit de kolonie teruggekeerde Nederlanders- en de huidige vluchtelingen uit Syrie. Wat namen zij mee in hun koffer?   Hans van den Akker werkt bijna tien jaar als conservator bij Museum Bronbeek. Ooit studeerde hij geschiedenis en werkte hij als reisleider in Indonesië. Dus voor hem de kans om van een hobby zijn werk te maken en aan de slag te gaan bij Museum Bronbeek. ,,Ik vind Bronbeek een heel bijzonder instituut, het is zo veel meer dan spullen alleen. In het museum zit het tehuis voor Veteranen, daar komen de verhalen echt tot leven. Ook is het landgoed prachtig om te wandelen en om op je gemak naar de monumenten te kijken. Wat ik altijd heel bijzonder vind, is dat we steeds meer bezoekers uit Indonesië krijgen. Zij hebben vaak een speciale verbinding met onderdelen van de expositie. Deze bezoekers zijn meestal heel erg onder de indruk van wat het museum laat zien. De combinatie van zo veel verschillende mensen en achtergronden, vooral op cultureel vlak, maken mijn werk heel boeiend. Er ontstaat op die manier een bijzondere wisselwerking tussen de mensen en de tentoonstelling.’’

Programma: Museum Bronbeek organiseert in samenwerking met IndoFILMcafé Nijmegen en de Stichting Moluks Historisch Museum een reeks activiteiten rond het thema ‘Grenzen’. Scherpe denkers en schrijvers gaan op 15 oktober in debat over ‘De erfenis van de koloniale geschiedenis’. Ook zijn er zintuigelijke ervaringen: de hele maand oktober is er het Jungle Lab 2.0, een artistieke installatie die de tropen dichtbij brengt. Het complete programma van de week van koloniale geschiedenis, is vanaf 1 oktober te vinden op bronbeek.nl

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem