Groeten uit de Achterhoek

Groeten uit de Achterhoek

Ik bevond me in een nogal onwerkelijke situatie: het was een zondagochtend in 2015, net iets over negenen en in de Aaltense kroeg stond iemand met een biertje op de biljarttafel te dansen. We waren er in alle vroegte in een rode dubbeldekker vol fans van het Arnhemse Donnerwetter naartoe gereden: die band deed een recordpoging ‘meeste optredens in 24 uur’ – iets waar het met elf bezochte podia glansrijk in zou slagen.

Tekst: Paul Gersen

Donnerwetter is het geesteskind van een paar Achterhoekers die in Arnhem resideren. De band staat daar zeker niet alleen in: een belangrijk deel van onze muziekscene is gebouwd op mensen uit het oosten des lands. Bands als Shaking Godspeed, Birth Of Joy, Automatic Sam en het Nijmeegse De Staat herbergen allemaal muzikanten uit de Achterhoek.

In die bus bij Donnerwetter leerde ik twee dingen over Achterhoekse muzikanten: ze kunnen niet alleen een fijn feest bouwen, maar weten als geen ander wat hard werken is. Elf optredens in vierentwintig uur is een uitputtingsslag van jewelste, maar de mannen haalden iedere keer het onderste uit de kan. Iets wat ze ook jaarlijks doen bij het terugkerende festival Donnerwetter Day – en wat alle eerder genoemde bands ieder optreden weer laten zien. Kun je niet wachten dat ook mee te maken? Binnenkort geeft een aantal onvervalste Achterhoekers acte de présence in Café de Kroeg.

Paul tipt in december:

Paul Gersen (33) is, naast Arnhemmer, hoofdredacteur van muziekmagazine Lust For Life. Er zijn weinig concerten in de stad die aan zijn aandacht ontsnappen. Voor Uit In Arnhem tipt hij maandelijks de leukste.

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem