Wie is jouw stadsheld?

In de ‘heldengalerij’ langs de trap in de binnenstraat van Rozet hangen portretten van mensen die veel voor Arnhem betekenen of hebben betekend. Tot eind 2018 zijn hier vijf nieuwe helden in het zonnetje gezet:

Tekst en samenstelling: Nicole Beaujean

Loesje – literaire held
Opgericht: 24 november 1983

Loesje is de naam van een fictief meisje dat de wereld beter en mooier wil maken met posters. Namelijk eenvoudig, direct; op straat, op social media en onder de mensen. Ze maakt aansprekende teksten, verrassend, humoristisch, relativerend of strijdbaar. Voor iedereen, want iedereen is belangrijk.

Het internationale hoofdkwartier van Loesje staat in Arnhem; inmiddels zijn er Loesje-groepen in meer dan 25 landen.

Kate ter Horst – verzetsheld
6 juli 1906 – 21 februari 1992

‘De Engel van Arnhem’, die bijnaam kreeg Kate ter Horst van de gewonde Britse soldaten die ze in september 1944 opving in haar huis in Oosterbeek, een pastorie. Kate hielp bij de verzorging van de gewonden, stelde haar huisraad en voorraadkast ter beschikking en sprak de stervenden moed in. Toen de situatie steeds nijpender werd, las ze psalmen voor en bad ze het Onze Vader met de soldaten. In totaal werden zo’n driehonderd Britse militairen in de pastorie opgevangen. Het verhaal van de opvang bij Kate is verwerkt in de film A Bridge Too Far.

Gerrit ‘Tempo’ van Vlaanderen – Arnhemse held
2 juni 1927 – 22 april 1986

Gerrit van Vlaanderen was in zijn wijk Klarendal vooral bekend als ‘Tempo van Vlaanderen’ en als ‘Burgemeester van Klarendal’. Hij had een groot hart voor Klarendal en de Klarendallers en betekende veel voor de wijk. Zo voerde hij met de Werkgroep Klarendal actie tegen ingrijpende saneringsplannen van de gemeente. Ook zamelde hij geld in voor de restauratie van de Klarendalse molen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vervoerde hij evacués met paard en wagen. Die paarden zou hij hebben aangespoord met ‘tempo, tempo’. Daardoor kreeg hij waarschijnlijk zijn bijnaam. Maar die kan ook afkomstig zijn van de merknaam van zijn bestelauto: Tempo.

Henk ‘Charley’ Bosveld – voetballer en sportheld, verkozen tot beste speler van Vitesse in de 20e eeuw
10 juli 1941 – 6 augustus 1998  

Zijn bijnaam Charley dankt Bosveld aan zijn loopje dat leek op dat van Charlie Chaplin. Henk Bosveld begon zijn carrière bij de amateurs van VVO uit Velp. Op zijn achttiende speelde hij voor Sportclub Enschede. In de zomer van 1964 tot 1973 speelde hij voor Sparta, met een onderbreking in het seizoen 1968/1969, toen hij voor Vitesse uitkwam. Door zijn goede spel heeft hij ook nog twee interlands met Oranje meegespeeld.

Tussen 1 juli 1973 en 12 juni 1979 keerde Bosveld definitief terug naar Vitesse. Daarna kreeg hij van de Arnhemse club een afscheidswedstrijd aangeboden tegen een selectie spelers van het Nederlands elftal. Op 6 augustus 1998 stierf Bosveld op 57-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartinfarct.

Ineke Hans – kunstheld

De Arnhemse ontwerper Ineke Hans ontwerpt industriële meubels en producten, maar ook handgemaakte objecten voor toonaangevende internationale fabrikanten. Ze houdt zich bezig met architectonische opdrachten en tentoonstellingsontwerp. Ze wordt gezien als een van de toonaangevende Nederlandse ontwerpers. Ineke woont en werkt in Londen, Berlijn en Amsterdam.

Al haar werk is gebaseerd op haar interesse om projecten te ontwerpen die aansluiten op nieuwe manieren van wonen, door middel van nieuwe materialen en geschikte productiemethoden van onze tijd. Oude en nieuwe productiemethoden worden op intelligente, onconventionele manieren ingezet. Ambachten, industriële methoden en digitale productie zijn even belangrijk voor haar: “We moeten alle vaardigheden koesteren”.

De helden van de redactie

Om jullie te inspireren hebben we vast drie van onze eigen Arnhemse helden op een rijtje gezet.

Hans Klemkerk van vintage fietsenwinkel De Waalse Pijl

Jury: De Waalse Pijl verkoopt vintage sport- en racefietsen. Hans restaureert fietsen die gemiddeld 30 à 40 jaar oud zijn en verkoopt die aan klanten die een hippe vintage fiets willen rijden. Daarnaast doet hij de reparatie van stadsfietsen er als service bij. De Waalse Pijl is goedkoop, eerlijk en geeft altijd een extraatje.

De Waalse Pijl

Hans: “Wat is er beter dan iets doen dat klanten niet verwachten? Iets gratis repareren of iets extra’s doen, zoals de fiets gepoetst teruggeven of zorgen dat de fiets binnen een half uurtje weer klaar is. Daar krijg je tevreden klanten van. En tevreden klanten komen graag terug!”

Angelique van den Berg en Anouk van Gellicum van Het Droombankje

Jury: Het Droombankje is een thuislozen- en daklozenhuis waar mensen minimaal een half jaar onder begeleiding wonen, om het leven daarna weer zelfstandig aan te kunnen.

Angelique: “Dak- of thuisloos worden kan iedereen overkomen. Wij willen dan een schakel zijn om zo succesvol mogelijk terug te keren naar de maatschappij. We zijn er voor mensen die zich in de reguliere opvang niet thuis voelen (zonder verslaving en zonder zware psychische stoornissen). Daarnaast zijn we zelf altijd aanwezig om ze waar nodig te helpen. En we willen onvoorwaardelijke liefde geven, zodat men daardoor weer in zichzelf gaat geloven.”

Arnhemse helden: Droombankje
Arnhemse helden: Droombankje
De vrijwilligers van Ome Joop’s Tour

Jury: Stichting Ome Joop’s Tour organiseert elk jaar een fietstour voor jongens en meisjes tussen 10 tot en 12 jaar, die zelf weinig of geen vakantiemogelijkheden hebben. Het stichtingsbestuur maakt bij het uitnodigingsbeleid geen onderscheid in afkomst, godsdienst, nationaliteit of anderszins.

Marcel Legerstee (zoon van ‘Ome Joop’):

“Onze grote drijvende kracht is jonge wereldburgers van deze tijd laten zien hoe je elkaar kunt respecteren en accepteren. Waardoor je samen kunt investeren in een leefbare samenleving.

We zien steeds vaker oud-deelnemers terug die zich aanmelden als vrijwilliger. Want als je eenmaal besmet bent met het tourvirus, kom je er nooit meer vanaf!”

Arnhemse helden: Ome Joops Tour
Arnhemse helden: Ome Joops Tour

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Bronbeek Festival 2020