World Streetpainting Festival

Iedere maand vragen wij Arnhemmers om onze oren en ogen te zijn tijdens evenementen, festivals, exposities en voorstellingen. Franka Otten bezocht het World Street Painting Festival in de binnenstad van Arnhem en deelt haar ervaring middels deze blog.

‘Oh, deze is leuk!’ Tot onze stomme verbazing hoorden we deze reactie vaker van voorbijgangers. Samen met een vriendin deed ik, afgelopen zondag, mee aan de Do it yourself by Van Gogh Contest in de Weverstraat. Dit weekend was de start van het World Street Painting Festival. Naast het bekijken van de ‘echte’ werken, waren er ook activiteiten om zelf creatief aan de slag te gaan.

Het was voor het eerst dat we met krijt een grote tekening gingen maken op straat. Voor het eerst überhaupt dat ik mijn vriendin zag tekenen. Die trad dan ook behoorlijk buiten haar comfortzone, zo zei ze zelf. Zonder plan stonden we daar de eerste minuten naar ons stukje straat te kijken. Het thema is nature. ‘Misschien een kat?’ stelde mijn vriendin voor. Dat leek me veel te moeilijk, met die zachte vacht. Gedoemd te mislukken. ‘Een kikker dan?’ Dat leek ons nog wel te doen. En wat paste daar bij? Een slang natuurlijk. Dus zij begon aan de kikker en ik aan de slang. Gaandeweg vormde het idee zich verder en werd het een kleurrijk oerwoud met een bloem en een, ietwat uit de kluiten gewassen, lieveheersbeestje. Misschien toch nog het 3D effect dan, daar hielden we het maar op. Een stel dat passeerde kreeg meteen de associatie met Costa Rica. Dat vonden we wel een mooie, eervolle titel voor ons werk.

Als we af en toe even vanuit onze trance opstonden om de benen te strekken, stonden er altijd wel mensen die een praatje aanknoopten. Hartstikke gezellig! Eigenlijk best leuk dus om een street art kunstenaar te zijn. Afgezien dan van de ruwe, pijnlijke vingers die je krijgt van het krijt en de kramp in je benen van het hurken. Dat laatste kon Lianne beamen. Zij voelde zich net een oud vrouwtje, nu ze voor de tweede dag op de grond aan het werk was. Lianne ging next level en had meegedaan aan de masterclass dit weekend. Met behulp van een echte kunstenaar werkten deze mensen hun 2D of 3D tekening verder uit. Lianne was al een aantal uur bezig aan haar flamingo’s op het pleintje bij het station. Daar zijn de tekeningen van de andere cursisten ook te zien. Na twee uur tekenen, vonden we het genoeg. We hadden er nog heel wat bij kunnen verzinnen maar we wilden ook nog rondlopen en de het werk van de professionele artiesten bewonderen.

We volgden de getekende schildpadjes op de grond en maakten een rondje. Beginnend bij het Velperplein, langs Gele Rijdersplein, Willemsplein, naar de molen in Sonsbeek en het station. Echt ontzettend indrukwekkend! Ongelooflijk hoe die artiesten dat kunnen, zo levensecht en met zoveel diepte erin. Op een foto zie je pas goed hoe 3D sommige tekeningen zijn. We hadden drie favorieten: die van Tracy Lee Stum en Leon Keer bij het station en de ijsberen van Frederike Wouters op het Willemsplein. Je kan je trouwens ook aanmelden voor een rondleiding langs alle werken. Leuk, want dan krijg je extra informatie en tips en weetjes over de stad.

Alleen die tekening bij Museum Arnhem hebben we niet gezien. Ik ga hem zeker nog bekijken want de tekeningen blijven liggen tot en met 3 september. Op deze dag heb je ook de kans om, net als wij, mee te doen aan de 2e editie van de ‘Do it yourself by Van Gogh Contest’. Wij vonden het jammer dat er nauwelijks volwassenen aan de contest meededen. Het zou leuk zijn als die leeftijdsgroep de volgende keer wat beter vertegenwoordigd is. Het is echt niet alleen leuk voor kinderen, zo hebben wij bewezen!

Via het Bartokplein liepen we terug naar de Weverstraat voor de prijsuitreiking. Wie weet vielen we wel in de prijzen! Maar helaas, de prijs in onze leeftijdscategorie ging naar een welverdiende ander. Maar wij waren tevreden. Het kwam in de verste verte niet in de buurt van de echte kunstenaars, maar we waren boven onszelf uitgestegen. En wat nog veel belangrijker was; we hebben er super veel lol aan beleefd!

Alles 3D tekeningen zijn nog te zien tot en met 3 september 2017. Voor meer informatie over de artiesten, activiteiten of het boeken van een tour ga je naar de website van World Street Painting.
>>> Lees het Interview met Tracy Lee Stum over World Street Painting

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP