Week van de Koloniale Geschiedenis in Museum Bronbeek

Met films, muziek, een theatervoorstelling, lezingen, een volksopera en verhalen van ooggetuigen staat Museum Bronbeek vanaf zaterdag 16 oktober een week lang uitgebreid stil bij de koloniale geschiedenis van Nederland. Het museum sluit daarmee aan bij de collectieve verwerking van het Nederlandse koloniale verleden.

Het programma speelt zich niet alleen af op landgoed Bronbeek; ook in Rozet,  Focus Filmtheater en het Nijmeegse Lux zijn activiteiten. Leidend thema in deze Week van de Koloniale Geschiedenis is ‘Aan het werk’. Allerlei vormen van werk in de voormalige koloniën in Oost en West worden in een afwisselend programma belicht. Veel Nederlanders werkten in de koloniën om snel fortuin te maken. Daartegenover staat het zware werk dat de tot slaaf gemaakten moesten verrichten, veelal onder een verzengende zon. Ook is er aandacht voor het werk van contractarbeiders en de dienstplichtige militairen. Hieronder een overzicht van de verschillende activiteiten uit het programma.

Wonderlijke tentoonstelling bij Huis Zypendael

De week wordt gestart op de Dag van de Arnhemse Geschiedenis. Die dag zal Barbara Esseboom van Erfgoed Gelderland ingaan op een wonderlijke koloniale tentoonstelling die in 1928 in Zypendaal werd gehouden.  Die tentoonstelling stond in het teken van het werk dat in de koloniën werd verricht. Bizar genoeg werden daar ook inheemse bewoners uit ‘Oost en West’ van de Nederlandse koloniën ‘tentoongesteld’. Zij sliepen destijds op Bronbeek.

Theatervoorstelling ‘Oost-Indisch Doof’

In samenwerking met Focus Filmtheater is er de theatervoorstelling ‘Oost-Indisch Doof’. In de voorstelling verdiept Hanneke Coolen-Colsters zich in de periode die haar grootvader als dienstplichtig militair eind jaren ’40 in Indonesië doorbracht. Het is een persoonlijke zoektocht naar het werk dat hij daar moest doen. De voorstelling komt is gemaakt in samenwerking met het Zuidelijk Toneel en audiocollectief Schik.

Muzikale voorstelling Marion Bloem

Marion Bloem speelt de hoofdrol in de muzikale voorstelling ‘Rugzak van je ouders, Indische bagage’. In de voorstelling, gemaakt in samenwerking met IndoFILMcafé/ Lux Nijmegen, onderzoekt Bloem haar identiteit. Ook geeft ze haar kijk op het (post)kolonialisme. De muzikale ondersteuning van haar persoonlijke verhaal wordt verzorgd door Indische muzikanten.

Volksopera ‘De Tranen van Ang’

‘De Tranen van Ang’ is een bijzondere Westfriese volksopera over helden die schurken blijken, familietradities en wederzijds onbegrip. Een muzikaal volksverhaal over de gebroeders Coen, verre nazaten van…. Het omstreden werk van hun verre voorvader als gouverneur in Azië blijft de gemoederen bezig houden.

De geschiedenis van de Nederlandse Troepenmacht in Suriname

Stichting TRIS Kontakten presenteert op de speciale ‘Trisdag’ de geschiedenis van de Nederlandse Troepenmacht in Suriname (TRIS). Tot de onafhankelijkheid van Suriname vormden Nederlandse dienstplichtigen samen met Surinamers de troepenmacht in de toenmalige kolonie. Diverse veteranen vertellen over hun werk in Suriname. Onder meer oud-TRIS’er Tjipke de Vries gaat in op de geschiedenis van de TRIS.

Sneak Preview Nieuwe Tentoonstelling

Met Studio Louter en OPERA Amsterdam werkt Museum Bronbeek momenteel aan een nieuwe vaste tentoonstelling. In deze week geven we samen alvast een sneak preview van de nieuwe tentoonstelling. Verder laten we zien met welke dilemma’s en uitdagingen je te maken krijgt bij het ontwerpen van een tentoonstelling over kolonialisme.

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem