Theater Het Hof: toneel uit eigen keuken

900 X 600
Een knus theatertje is het, waarin, zoals het hoort, de kleur rood domineert. De vergelijking met de kleine, sfeervolle  theaters in Parijs is al veelvuldig gemaakt. Toch kennen veel Arnhemmers het niet. Als het aan oprichter en drijvende kracht Joop van der Linden ligt, mag daar best verandering in komen.

Theater Het Hof

Locatie: Spijkerkwartier
Zitplaatsen: 80

  • Eigen toneelproducties & gastproducties
  • Thuisbasis van Stichting Jazz in Arnhem
  • Te huur voor feesten en ceremonies
Theater Het Hof 

Het Hof, dat ruim 80 stoelen telt, ligt niet ver van de vaak drukke Steenstraat. Maar ben je eenmaal binnen dan is het stadsgewoel ver weg en nemen de acteurs je mee naar een andere wereld. Toneel is de corebusiness van Theater Het Hof. Zolang Van der Linden (69) het er voor het zeggen heeft, zal dat het geval blijven. Hij bestiert het theater met zijn partner Ria van den Akker (66). ,,We streven naar drie of vier producties per jaar”, legt Van der Linden uit. Eigen producties, welteverstaan. Gekozen uit ‘het betere wereldrepertoire’. Die producties zijn gedurende een periode van ongeveer zes weken drie maal per week (op vrijdag, zaterdag en zondag) in Het Hof te zien. Daarna wordt gewerkt aan een volgende productie.

theater 042r website
Theater Het Hof | Van gymzaal tot ‘Parijs’ theater’

Van der Linden regisseert, acteert en bouwt de decors. ,,Ik doe alles, behalve de administratie.” Hij studeerde aan de toneelschool in Arnhem en is sinds zijn eindexamen (begin jaren ’80) de wereld van het acteren trouw gebleven. Aanvankelijk reisde hij met de mede door hem opgerichte toneelgroep Het Hof het land door. Daarna werkte hij zeven jaar in Duitsland, als acteur en regisseur. Terug in Nederland, in 1993, ging hij op zoek naar een ruimte in Arnhem die hij als theater zou kunnen inrichten. Die vond hij aan de Boekhorstenstraat. Een in onbruik geraakte gymzaal toverde hij om tot Theater Het Hof. Kom je nu het theater binnen, dan voelt het alsof het altijd een theater is geweest.

Het-Hof
Theater Het Hof | Uniek in Nederland

In navolging van veel theaters in het buitenland produceert Theater Het Hof zelf toneel. ,,In Nederland is dat ongebruikelijk. Theaters zijn hier geen productiehuizen.” Dankzij het netwerk dat hij in de loop der jaren heeft opgebouwd is Van der Linden in staat jaarlijks samen met andere professionals drie of vier stukken op de planken van zijn theater te brengen.

Bij Theater Het Hof is de tekst van de toneelschrijver heilig. ,,We spelen de stukken zoals we denken dat de schrijver ze heeft bedoeld. Dus we gaan er niet aan sleutelen om ze aan te laten sluiten bij de actualiteit.”

Theater Het Hof | Toneel voor iedereen 

Toneel saai, ingewikkeld, onbegrijpelijk en elitair? Niet in Theater Het Hof. ‘Publieksvriendelijk’ noemt Van der Linden de stukken die hij op de planken brengt. ,,Al doen we geen kluchten”, voegt hij toe. Naar Theater Het Hof ga je voor serieus toneel in een gemoedelijke sfeer, waar ook een drankje bij past. En na afloop van de voorstelling zijn de acteurs graag bereid met het publiek in gesprek te gaan.

Of hij, bijna 70, aan stoppen denkt? ,,Dat vraag je toch ook niet aan die oude presidentskandidaten in Amerika? Als je doet wat je leuk vindt, ga je lekker door.”

Huur jouw eigen theater!

Het is allemaal begonnen met toneel. En dat is nog altijd een belangrijke pijler van Theater Het Hof. Maar de unieke plek heeft nog veel meer mogelijkheden. Het is ook een knusse trouwlocatie. Heel wat huwelijken zijn er inmiddels gesloten. Ook voor andere feesten en partijen is Het Hof een uitstekende plek gebleken. Minder bekend is dat er ook uitvaartceremonies gehouden kunnen worden. De sfeervolle ruimte en bijzondere akoestiek is er uitstekend geschikt voor. Theater Het Hof is sinds 4 jaar ook de thuisbasis van Stichting Jazz in Arnhem. Er worden regelmatig concerten gehouden.

Benieuwd naar andere hotspots in en rond Arnhem? Check onze hotspotpagina.
Heb je een tip? Laat het ons weten: redactie@uitinarnhem.nl

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP