Smaakmaker Sander Wind: “Samen iets toevoegen voor Arnhem”

Please select a featured image for your post

Waar Sander Wind voorbij waait, ontstaan creatieve ideeën. Altijd horeca-gerelateerd en immer sfeerverhogend. Zijn nieuwste plan: Winterfestijn op het Gele Rijdersplein.

Interview: Nicole Beaujean
Fotografie: Eva Broekema

Sander Wind (45) is de allereerste die de bemoeienis van het hele team van organisatoren en deelnemers benadrukt: “We doen het met z’n allen. Samen sta je sterker; in je eentje bereik je veel minder.” Hij groeide op in Weurt, op steenworp afstand van Nijmegen, maar koos vanwege zijn studie aan de hotelschool voor Wageningen. “Wat een leuke stad was dat toen, boordevol studenten die allemaal op kamers zaten. Het was een groot, gezellig dorp.”


Korenmarkt
Sinds 1994 woont, werkt en onderneemt Sander in Arnhem, waar hij samen met een compagnon tien jaar lang de Irish pub Murphy’s runde. “Daarna was ik echt toe aan iets nieuws – en Murphy’s trouwens ook. Als bestuurslid van de belangenvereniging Korenmarkt was ik mede verantwoordelijk voor de evenementen op dat plein. De allereerste Arnhemse Koninginnenacht was een groot succes en is daarna explosief doorgegroeid. En je weet: ‘als het op de Korenmarkt regent, druppelt het bij de rest’. Zo kreeg mijn missie vorm: evenementen organiseren die goed zijn voor de stad én voor de horeca.”


538 for War Child
Sisi Zomercarnaval (later Rio aan de Rijn), Smaakvol en 538 for War Child volgden. Stuk voor stuk evenementen waarmee Sander en zijn team iets toevoegden aan het klimaat van de stad. “538 for War Child vond plaats in maart 2013, maar het leek wel hartje winter! Daar is het zaadje voor Winterfestijn geplant. Het was hartstikke koud, maar wát een sfeer en gezelligheid.

Volgens mij is er, naast Ice Carving, Santarun en de kerstmarkten op locatie, ruimte voor en behoefte aan een groot jaarlijks Winterfestijn dat alle andere grote en kleinere initiatieven verbindt.”


Sfeerfeest
Een evenement dat nog meer mensen reden geeft om de Arnhemse binnenstad te bezoeken. 23 Dagen lang sfeer en gezelligheid op het Gele Rijdersplein, met een supergrote sneeuwglijbaan (Funslide), een schaatsbaan en een sfeervolle kerstmarkt. Sander: “We stoppen pas op 3 januari, als de kerstvakantie is afgelopen. En ik hoop en verwacht dat er dan veel mensen zijn geweest die het leuk hebben gehad. Dan hebben de Arnhemse horeca en middenstand namelijk ook goede weken achter de rug. En kunnen we Winterfestijn uitbouwen tot een nóg groter sfeerfeest voor jong en oud.”

Sander geeft het [Made in Arnhem]-estafettestokje door aan Willem Bijleveld, directeur van het Openluchtmuseum. Sanders vraag aan hem: “De binnenstad van Arnhem is altijd bezig om toeristen van de grotere attracties (zoals het Openluchtmuseum) ook te verleiden tot een bezoek aan het centrum. Het blijft helaas vaak bij goede bedoelingen. Wat is uw visie hierop?”

“Mijn missie: evenementen organiseren die goed zijn voor de stad én voor de horeca”

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem