Hiphopper Ruben Chi maakt solovoorstelling Solitude

Low_res-campagnebeeld-solitude-ruben-chi-fotograaf-sjoerd-derine- klein

Dans over de ups en downs van het alleen zijn | Theater a/d Rijn | fotografie: Sjoerd Derine

Een dans die de confrontatie met jezelf verbeeldt. Zo zou je de solovoorstelling ‘Solitude’ van de Arnhemse hiphoppionier Ruben Chi kort kunnen samenvatten. Op 14 oktober gaat de voorstelling in première in het Arnhemse Theater a/d Rijn. Een dansvoorstelling waarin Ruben Chi de hoogtes en dieptes deelt van stilte en eenzaamheid. Én een dansvoorstelling waarin de danser en choreograaf niet zelf het podium betreedt, maar de Amsterdamse hiphopdanser Joley Groeizaam in de spotlights zet. Chi is dit keer de maker, en wij gaan met hem in gesprek. 

Solitude: op het lijf geschreven choreografie
,,Ik heb er wel aan gedacht om in deze voorstelling zelf te dansen, maar heb het toch niet gedaan. Ik wil me ook als maker ontwikkelen. Beide zou in dit geval te veel zijn. Ik kon me nu volledig op het maken focussen en ik kan nu met meer afstand kijken.” Chi ontmoette Groeizaam toen eerstgenoemde op het Creative College in Utrecht de eindvoorstelling van derdejaars studenten begeleidde. ,,Ik was van hem onder de indruk en heb toen met hem afgesproken dat we een keer iets samen zouden doen.”  Hij omschrijft Groeizaam als een expressieve danser, die heel goed ‘in de emotie’ weet te komen en die zowel yin als yang is, vrouwelijk en mannelijk. ‘Solitude’ is letterlijk en figuurlijk op het lijf van Groeizaam geschreven. ,,Híj moet het doen. Ik heb het geschreven met hem in gedachten.”

DSS07654 - klein Sjoerd Derine

Een dans over de confrontatie met jezelf, over de stilte in jezelf vinden, over jezelf leren kennen. Je zou bijna denken dat de lockdown aanleiding was om ‘Solitude’ te maken. Toch is dat niet zo. ,,Acht jaar geleden kwam ik op het idee voor deze voorstelling. En een aantal jaren later werd ik door nare omstandigheden op mezelf teruggeworpen.” Dat neemt niet weg dat de voorstelling mede dankzij corona prima in deze tijd past. ‘Solitude’ kreeg bovendien pas in coronatijd de uiteindelijke vorm.

Spiegels, licht en donker, muziek en scenografie ondersteunen de danser bij het uitbeelden van de thematiek. Of het publiek de thematiek van ‘Solitude’ exact kan benoemen, weet Chi niet. Maar dat maakt hem niet uit. ,,Ik ga niet bepalen wat het publiek moet ervaren. Waar het mij altijd om gaat, is dat er iets met je gebeurt. Dat er emoties ontstaan. Het kan heel goed zijn dat je het niet precies begrijpt, maar dat er van binnen toch iets bij je wordt geraakt.”

Teaser Solitude Ruben Chi

Van hiphop tot dans in stilte
De vraag of ‘Solitude’ in het hokje hiphop thuishoort, beantwoordt hij in eerste instantie met een glimlach. ,,Ik denk dat de die-hard fans van hiphop zullen zeggen dat het geen hiphop is. En dat begrijp ik, want ik ben uit mijn comfortzone gestapt. Bij hiphopdans is muziek bijna altijd wel het vertrekpunt, terwijl bij ‘Solitude’ de dans en het gevoel meer het vertrekpunt zijn. Ook heb ik in ‘Solitude’ voor stiltes gekozen. Je hoort dus niet steeds muziek. Ik heb geleerd de stilte te omarmen. Dat neemt niet weg dat er ook hiphop-elementen in zitten. Want: eens een hiphopper, altijd een hiphopper.”

Biografie Ruben Chi

Ruben Chi kwam op zijn 18e vanuit Brabant naar Arnhem om zijn dansopleiding te volgen. Als danser won hij vijf keer op rij de internationale danscompetitie Just Debout Holland en, in 2019, het befaamde Summer Dance Forever Festival. In januari van dit jaar werd hij genomineerd voor de Arnhemse Cultuurprijs. Met SoulCypher bouwt hij als artistiek leider aan een duurzame hiphopdansgemeenschap in Arnhem. Chi maakte ook enkele voorstellingen voor Introdans. Hij voelt zich goed thuis in de volgens hem ‘introverte’ stad. ,,Hiphop groeit en bloeit in Arnhem”, zegt hij. En daaraan heeft hij onmiskenbaar een belangrijke bijdrage geleverd. Als danser, dansdocent, choreograaf en verbinder.

Theater aan de Rijn

Solitude is van 13 tot en met 17 oktober dagelijks te zien in Theater a/d Rijn in Arnhem. Daarna in andere Nederlandse theaters. Meer informatie en tickets: www.theateraanderijn.nl/solitude

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem