Feestelijk het voorjaar in met SPRING van Introdans

Introdans

Om de lente en het leven te vieren presenteert Introdans SPRING, een programma dat zich concentreert rond het werk van Mauro Bigonzetti. De creaties van de Italiaanse meesterchoreograaf worden gekenmerkt door een uitzonderlijke diversiteit, maar in SPRING wordt vooral de uitbundige en levenslustige kant van zijn oeuvre belicht. Naast twee van de grootste publieksfavorieten uit het repertoire van Introdans – Cantata en drie delen uit Rossini Cards (waarvan twee nieuw voor Introdans) – creëert Bigonzetti voor SPRING ook een nieuwe choreografie: Bambù. Op vrijdag 22 maart 2024 gaat SPRING in première in Stadsschouwburg Nijmegen. De landelijke tournee loopt t/m 1 juni 2024.

Artistiek directeur van Introdans Roel Voorintholt: “We brengen jaarlijks in het voorjaar een programma uit waarin we de focus leggen op het werk van één choreograaf; iemand die voor ons gezelschap van groot belang is. Om op die manier ook de lijn in iemands ontwikkeling te kunnen laten zien. In het geval van Bigonzetti zeker ook omdat we weten dat we ons publiek met deze bijzondere ode een groot plezier doen. Bigonzetti’s werk is enorm ‘uplifting’, je krijgt er energie van, zin om zelf te dansen en om het leven te vieren.”

Bambu – Wereldpremière
Bambu is een volledig nieuwe creatie van Mauro Bigonzetti, een uiterst fysiek werk, dat hij voor het Introdans ensemble creëert. Bigonzetti’s zoon,  Federico Bigonzetti, componeert de muziek voor deze nieuwe choreografie.

Teaser Spring - Introdans

Rossini Cards
In SPRING zijn ook drie delen uit Bigonzetti’s Rossini Cards te zien, waarvan twee nieuw zijn voor Introdans: bij de reeds bekende finale wordt een duet en de openingsscène aan een lange tafel gevoegd. Losjes in het pak gestoken zwieren de dansers in paren rond, ze vormen al rondrennend steeds nieuwe patronen en springen als vlooien omhoog. Alles tot op de seconde getimed, want Rossini Cards valt of staat met een perfecte uitvoering. Dit alles op de uiterst melodieuze muziek van operacomponist Gioachino Rossini.

Cantata
Cantata is een opzwepend, aards en gepassioneerd ‘powerstuk’. Bigonzetti laat de verschillende karakters uit een Italiaans dorp prachtig tot leven komen, daartoe geïnspireerd door de aanstekelijke, rauwe (live) zang van vier Italiaanse zangeressen: Lorella Monti (Assurd), Christina Vetrone (Assurd), Enza Pagliara en Enza Alessandra Prestia. Als toeschouwer kun je moeilijk onberoerd blijven bij deze uitbundige ode aan de zuidelijke volkscultuur, de liefde, en misschien wel vooral aan de gekte.

Over Bigonzetti

Mauro Bigonzetti (1960, Rome) leidde onder meer het beroemde Ballet de la Scala in Milaan en werkt als freelance choreograaf voor balletgezelschappen binnen en buiten Europa, waaronder toonaangevende gezelschappen als English National Ballet, Stuttgarter Ballett, New York City Ballet en Les Grands Ballets Canadiens.

Over Introdans

Al meer dan 50 jaar enthousiasmeert Introdans zo veel mogelijk mensen voor de danskunst: met hart, ziel en heel veel vakmanschap. Met een internationaal toonaangevend dansrepertoire door inspirerende danskunstenaars waarmee zowel een volwassen als een jong publiek wordt bediend. Waardevol danserfgoed naast vernieuwende creaties. Eigentijdse stijlen voor een brede smaak en een groot publiek. Vanuit de kunst verbinden we mensen met hun verbeeldingsvermogen en eigen danskracht. Inclusief, want iedereen kan dansen. Emoties worden invoelbaar: een rijke beleving. Introdans beweegt je!

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem