De eerste keer bij Het Gelders Orkest

Tekst en beeld: Susan van Ommen

De eerste keer … blijft voor altijd bij je. Daarom sturen we echte Arnhemmers op pad om ze een onvergetelijke culturele herinnering te geven.

Het is zaterdag 4 februari als mijn nichtje June (7) komt logeren. Sinds ik het Gelders Orkest voor het eerst zag op de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie, ben ik groot fan. Vandaag speelt het orkest een kindervoorstelling met Lejo van Sesamstraat en June en ik mogen dit recenseren. Voor June is het de eerste keer dat ze het orkest gaat zien. Zou ze net zo’n fan worden als ik?

Voor de voorstelling kunnen de kinderen een kleurplaat kleuren en zelf een Lejo-poppetje maken, of een rondje lopen door de instrumententuin. Als we een Lejo-poppetje en een limonade hebben gescoord, zoeken we een plekje.

Zenuwachtige Lejo

De voorstelling begint met een zenuwachtige Lejo; net als voor June, is het ook zijn eerste keer bij het orkest. De muzikanten helpen hem. Ze leggen een voor een uit wat ze voor instrument bespelen. We zien en horen de verschillende blaasinstrumenten, strijkinstrumenten en het slagwerk. Achtereenvolgens zijn dat vandaag de hobo en klarinet (die heel erg op elkaar lijken), de hoorn, dwarsfluit en de grote fagot, de trompet en trombone, de grote zware contrabas, cello, een alt- en een gewone viool en het slagwerk. De trompet en viool zijn bekende instrumenten, net als ‘het drumstel’, maar de rest is nieuw. June vindt de viool het mooist klinken.

Dan gaan het orkest en Lejo samen filmpjes maken. Lejo is te zien op een groot scherm en het orkest doet de muzikale begeleiding. Er wordt geen hedendaagse kindermuziek gespeeld, maar klassieke stukken van bekende componisten, die iedereen kent. Er wordt geopend met Mozart, en vervolgd met Dvorak en Rossini. De kinderen klappen enthousiast mee, want ook zij kennen de muziek. Het laatste stuk komt Lejo dirigeren. Na afloop wil June met Lejo op de foto, ‘voor op Facebook.’

Fan

Een toegankelijke kindervoorstelling als deze is perfect voor een eerste kennismaking met klassieke muziek. June is dat met mee eens: ‘De muziek was heeeel mooi en ik vond het heeeel erg leuk’ zegt ze, ‘wanneer gaan we weer?’ De muzikale opvoeding voor vandaag is geslaagd: het orkest heeft er een fan bij.

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem