Beleef Landleven

Iedere maand vragen wij Arnhemmers om onze oren en ogen te zijn tijdens evenementen, festivals, exposities en voorstellingen. Anna Emmanouil bezocht het evenement Beleef Landleven in het Nederlands Openluchtmuseum en deelt haar ervaring middels deze blog.

Zondag 10 september bezocht ik het Beleef Landleven evenement in het Nederlands Openluchtmuseum. Landleven is een tijdschrift over alles wat te maken heeft met het buitenleven en buiten wonen. Elke maand komt er een nieuwe editie uit en er worden er verschillende evenementen rond dit thema georganiseerd.

Toen ik aankwam bij het Openluchtmuseum werd ik voorzien van een plattegrond en een programmaboekje. Er was ruime keuze uit uiteenlopende activiteiten, workshops en demonstraties die allen aansloten bij het hoofdthema “het tuinpad van mijn vader”. Voor mij een blik terug in de tijd dus.

Op het plein bij de ingang stonden meteen allemaal leuke kraampjes waar bedrijven hun koopwaar aanboden. Slenterend over de markt werd het mij al snel duidelijk dat het Openluchtmuseum qua sfeer de uitgelezen locatie was voor een evenement als dit.

Op de middag dat ik er was vond er een demonstratie fierljeppen plaats. Iets waarvan ik vaak had gehoord maar wat ik nog nooit had gezien. Ik vond dat ik daar maar eens een kijkje moest gaan nemen. Fierljeppen is in de jaren ‘50 ontstaan doordat de vogelwachters op speurtocht gingen naar nesten. Vanaf 1957 werden er tussen de leden wedstrijden georganiseerd. Dit was ook meteen de start van de sport. Rond ‘66 werd Fierljeppen ook in het westen van Nederland geïntroduceerd en zo is de sport aan zijn bekendheid gekomen. Tijdens Beleef Landleven werden er diverse demonstraties gegeven. Ook mocht je het zelf uitproberen. Helaas was ik bang voor natte voeten en heb ik dit aan me voorbij laten gaan.

Toen ik verder liep over het terrein, kwam ik een heel leuk kraampje met vintage schorten tegen. ‘Schorten van Arrabel’ maakt vrolijke keukenschorten in de stijl van de jaren 50. Voor Beleef Landleven had ze een speciaal schort ontworpen. Ik vond de schorten erg leuk en ze pasten helemaal in het thema!

Na nog een paar rondjes gelopen te hebben, en gekeken te hebben naar verschillende demonstraties zoals tekenen met bister, mozaïeken, wol verven, fietsbandenplakken en appelmoes maken, kreeg ik behoorlijk trek. Ik bestelde de Landleven daghap en liet alle belevingen van de dag nog even in mijn hoofd rondgaan. Het Openluchtmuseum is een geweldige plek voor een evenement zoals dit. Het thema, de sfeer… alles klopte precies! Er was erg veel te beleven, te kijken en te kopen. De zon werkte goed mee waardoor het echt een topdag was. Wil jij ook een keer naar dit evenement? Volgend jaar zijn ze weer in het Openluchtmuseum op 7, 8 en 9 september 2018.

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Bronbeek Festival 2020