Robin Hood bij Toneelgroep Oostpool

Robin Hood

De eendimensionale volksheld uit Sherwood Forest bestaat niet meer. Anno 2018 komt hij in onze complexe maatschappij niet meer weg met het eenvoudige motto ‘Stelen van de rijken, geven aan de armen’. Robin Hood is deel geworden van het systeem waar hij zich al die jaren tegen heeft verzet en belandt in een existentiële crisis.

Interview: Nicole Beaujean
Foto’s: Wiel Coopmans

“Sinds de dertiende eeuw zijn er ballades bekend waarin Robin Hood voorkomt. En door de eeuwen heen is hij voor allerlei karretjes gespannen,” aldus acteur Joep van der Geest, vertolker van de rebelse vrijbuiter. “Er zijn ontzettend veel filmversies, toneelversies, tv-series. Wij zeggen: fuck Kevin Costner, fuck Errol Flynn, fuck Walt Disney. Laten wij een versie maken zónder de oude legende gedachteloos te herkauwen. We hebben anno 2018 behoefte aan een nieuwe kijk op moraal, die mee kan in de complexe samenleving van tegenwoordig.”

Burn-out

Na achthonderd jaar zijn de ideeën uit Sherwood Forest meegegroeid met de tijd. We hebben Airbnb en Uber, Uberpop en Blablacar. Bedrijven als Robin Hood Army en Robin Mobile gebruiken het motto van de oude held en er bestaat zelfs zoiets als de Robin Hood Tax. Al deze instanties pretenderen te vechten tegen de gevestigde orde en ‘het systeem’, dat niet transparant en op sommige punten oneerlijk is. Joep van der Geest: “Robin Hood heeft een burn-out. De ‘held’ heeft het boek van Thomas Piketty gelezen en worstelt nu met zijn rol. Zijn de Robinisten in een verzorgingsstaat als de onze misschien wel overbodig geworden? Is het nog oké om te stelen van de rijken? Mag je bijvoorbeeld belasting ontduiken? Zo weiger je immers jouw bijdrage te leveren aan de samenleving.”

Geüpcyclede moraal

Robin Hood is deel één van de theaterserie What’s in a fairytale?! van Sarah Moeremans (regie) en Joachim Robbrecht (tekst). Zij vragen zich af: wat zit er in een sprookje? De moraal van het verhaal natuurlijk! Maar die moraal is vaak zo ouderwets dat het verhaal bij het vuilnis kan. Sarah en Joachim redden de moraal van de verbrandingsoven en ‘upcyclen’ achterhaalde sprookjes en legendes.

Denkoefening

Met deze afgestofte versie van de oeroude legende plaatst Toneelgroep Oostpool vraagtekens bij onze overtuigingen. “Robin Hood is een denkoefening in moraal,” stelt Joep van der Geest. “Sprookjes zijn tenslotte bedoeld om te oefenen met de werkelijkheid. We nemen je mee in een denkexperiment, met als decor de hang-out van de Robinisten in Sherwood. Alle personages vertegenwoordigen een andere filosofie: hedonisme, communisme, pragmatisme, de natuur als religie… Je gaat je afvragen hoe het eigenlijk staat met jouw moreel kompas. Best interessant, zeker in verkiezingstijd.
We zitten een week of drie voor de première; gaan van repetitieruimte naar de grote zaal. Nu komen tekst, decor, toneelbeeld en kostuums bij elkaar. We hebben ontzettend veel lol met z’n allen. Beetje bij beetje wórden we die troep, met hun toffe jongensdynamiek.”

‘Robin Hood’, Toneelgroep Oostpool
Regie: Sarah Moeremans | Spel: Gillis Biesheuvel, Steef de Bot, Joep van der Geest, Camilla Siegertsz, Chiem Vreeken, Louis van der Waal en Dalorim Wartes.
Van 24 februari t/m 19 april te zien in o.a. Arnhem, Nijmegen, Wageningen en Zutphen. Première op 3 maart in Stadstheater Arnhem.
www.toneelgroepoostpool.nl

(Feest)week van Oostpool!
Op 28 februari is het precies 65 jaar geleden dat Toneelgroep Oostpool door de gezamenlijke Oost-Nederlandse overheden werd opgericht. Ze zijn altijd de jonge hond van het Nederlandse theater geweest en dat willen ze ook graag blijven. Niet te veel aandacht voor hun leeftijd dus, maar wel tijd voor een feestje!
Oostpool trakteert tijdens de Week van Oostpool van 24 februari t/m 3 maart op een uitgebreid programma in Stadstheater Arnhem.

 

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem