Zijn naam klinkt als die van een Italiaanse circusdirecteur. Maar Basti Baroncini groeide op in Arnhem en zijn ambities liggen op een heel ander vlak. Na twaalf afleveringen van talkshow Herman Centraal is hij toe aan vakantie. Al blijven de ideeën zich gewoon aandienen.

Interview: Nicole Beaujean
Fotografie: Eva Broekema

Sinds zijn studie aan de School voor Journalistiek in Zwolle was Basti Baroncini (36) vooral schrijvend journalist. Nu droomt hij ervan ooit Zomergasten te presenteren. “Ik wil graag gave gesprekken voeren over wat er toe doet. Zeker als dat voor de stad relevante onderwerpen zijn. En dan niet op een krant-achtige manier, maar de tijd nemen voor de achtergrond. Ik wil op een serieuze, diepgaande manier met mensen praten.”

Smakelijke mix
Zo, die stip staat aan de horizon. En Basti is al best een eindje op weg met zijn carrièreswitch. Sinds december 2015 presenteerde hij twaalf keer Herman Centraal, een Arnhemse talkshow over kunst, cultuur, politiek en maatschappij. Elke laatste dinsdag van de maand ontvangt hij vier gasten in Theater ’t Hof.

“Ik zoek naar een smakelijke mix van onderwerpen. Vaak hoor ik na afloop vanuit het publiek: ‘Ik kwam voor thema 1 en 2, maar werd vooral verrast door thema 3.’ Zoals toen oud-burgemeester Paul Scholten kwam praten over de grondwet. Een taai onderwerp, maar ontzettend interessant.”

Verbinden
Basti wist inmiddels een diverse redactie om zich heen te verzamelen, die eens per maand vergadert. Samen brainstormen ze over mogelijke onderwerpen voor de talkshow: iets cultureels, iets maatschappelijks, iets lokaals en dan liefst ook nog variatie in abstract en concreet.

Met zichtbaar genoegen blikt Basti terug op het gesprek met Jeroen Glissenaar, parkwachter van Sonsbeek, en op de discussie over opkomend jihadisme.

“Nog steeds vind ik het een gemiste kans dat we geen aandacht hebben besteed aan de vluchtelingenopvang in de Koepelgevangenis. Dat is nou typisch een thema dat zoveel aspecten heeft en waar je allerlei betrokkenen voor kunt uitnodigen. Niet om ze tegenóver elkaar te zetten, zoals in de ‘oude’ journalistiek, maar juist om te verbinden.”

Trouwambtenaar
Verbinden is Basti op het lijf geschreven. Behalve journalist is hij trouwambtenaar bij de Gemeente Arnhem. Ook in dit werk zijn het de verhalen van mensen waar hij voor warmloopt. “In Arnhem is zoveel moois dat ik graag een podium geef. We hebben twee mooie hogescholen, gave ondernemers en kunstenaars, bijzondere culturele instellingen en toffe initiatieven; het bruist in deze stad. Daar zet ik met liefde een lichtje op.”

Basti draagt het [Made in Arnhem]-estafettestokje over aan Marije Sietsma van uitgeverij Loopvis: “Marije maakt de mooiste kookboeken van Nederland. Ze is altijd bereid om de grens op te zoeken, en er zelfs vér over heen te gaan. Dat zorgt ervoor dat ze niet alleen mooie dingen maakt, maar daar vervolgens ook vele (Nederlandse en Europese) prijzen mee wint.”

“Ik zoek geen tegenstellingen, maar juist verbinding”

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Bronbeek Festival 2020