Kevin

Maar weinig mensen hebben een monumentaal industrieterrein als werkveld. Dat geldt wél voor Kevin Rijke, directeur van Industriepark Kleefse Waard. Je kent het misschien van de opvallende oranje spraakballonnen langs de drukke Pleijroute of aan de Westervoortsedijk. Een gesprek over ondernemen en duurzaamheid − en de combinatie daarvan.

Interview: Nicole Beaujean
Fotografie: Eva Broekema

Zijn wieg stond niet in Arnhem, maar Kevin Rijke (32) studeerde wel in de buurt: bedrijfskunde in Nijmegen. Het zakeninstinct kreeg hij met de paplepel ingegoten; al op zijn vijftiende had Kevin zijn eerste eigen bedrijfje, rondom de racketbespanmachine die zijn vader voor hem kocht. Omdat hij als fanatiek tennisser zelf nogal wat rackets versleet, leek het hem een mooi handeltje om zijn diensten aan te bieden aan leden van twee naburige tennisverenigingen. “Op die manier heb ik nooit vakken hoeven vullen bij Albert Heijn. Spelenderwijs leerde ik een boekhouding bijhouden, pr en marketing, slimmer zijn dan de concurrent. Mijn vader adviseerde me om bedrijfskunde te gaan studeren: volgens hem een shortcut naar succes.”


Kickstart
Na zijn studie bleef Kevin op de universiteit werken, als assistent van ‘duurzaamheidsprofessor’ Jan Jonker. Met een denktank van 450 vrijwilligers schreven ze samen de ‘groene’ bestseller Duurzaam Denken Doen. “Dat project was een mooie kickstart voor mijn eigen bedrijf,” vertelt Kevin. “Ik had inmiddels een waardevol netwerk van bedrijven opgebouwd en mijn adviesbureau voor duurzaam ondernemen kreeg al gauw té veel opdrachten.”


Gebiedsontwikkeling
“In 2012 werd mij door de eigenaar van Industriepark Kleefse Waard (IPKW) een baan aangeboden in plaats van een projectklus. Twee jaar hield ik mij bezig met business development, marketing en communicatie voor dit bijzondere Arnhemse bedrijventerrein. Ik vond het prettig om weer in een team te werken en mijn handen jeukten, want er zijn hier mooie resultaten te behalen.

Inmiddels werden op IPKW steeds meer resultaten zichtbaar van tien jaar gebiedsontwikkeling en community building. Eind vorig jaar ben ik benoemd tot directeur van IPKW en als zodanig eindverantwoordelijk voor de organisatieontwikkeling van het park.”


Circulair ondernemen
Kevin is geen idealist, eerder realist: “Als je zakelijk ondernemen en het mooier maken van de wereld kunt combineren, moet je dat zeker doen. De meeste mensen zijn namelijk pas bereid duurzaam te leven als het hen iets oplevert.

Ons hechte team van jonge honden en oude rotten gaat verder met het betrekken en verbinden van innovatieve en duurzame energie-intensieve ondernemingen op ons park. We gaan nog intensiever samenwerken met onze stakeholders, met regionale onderwijsinstellingen en op het gebied van circulair ondernemen. Ik ben vastbesloten om van IPKW het duurzaamste industriepark van Nederland te maken.”

Kevin geeft het [Made in Arnhem]-estafettestokje door aan Gerald Visser, initiatiefnemer van Sonsbeek School of Management, een gloednieuw Arnhems opleidingsinstituut voor ondernemerschap en creativiteit, waarbij het bedrijfsleven intensief is betrokken.

“De meeste mensen zijn pas bereid duurzaam te leven als het hen iets oplevert”

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Bronbeek Festival 2020