De Ideeënmakelaars helpen Arnhemse inwoners met goede ideeën graag verder. Zij denken actief mee en brengen ze in contact met relevante mensen en organisaties in hun zoektocht naar draagvlak, extra hulp of middelen.

Interview: Nicole Beaujean
Fotografie: Eva Broekema

Sanne Nicholas en Sanne van der Werff werkten voor het eerst samen bij de noodopvang voor vluchtelingen in de Arnhemse Koepelgevangenis. “Het klikte meteen. We zijn allebei doeners en steken vanuit compassie graag de handen uit de mouwen. Toen we in 2016 attent werden gemaakt op de vacature voor een duo ‘ideeënmakelaars’, besloten we daar samen op te solliciteren.”

De Sannes
Sanne Nicholas, zelf ‘made in Arnhem’, voelde zich altijd al sterk betrokken bij allerlei plannen om de stad te verbeteren/versterken. Als docent beeldende vorming en maatschappelijk cultureel ondernemer is ze met name erg geïnteresseerd in maatschappelijke en sociale projecten, onderwijs en de (toegevoegde) waarde van kunst, cultuur en community art.
Sanne van der Werff belandde in 2007 vanuit Drenthe als buurtcoach van jongerenprojecten in Arnhem-Zuid. Daarna werkte ze in de samenlevingsopbouw en als projectmedewerker op sociaal-culturele projecten om jongeren en volwassenen te laten groeien en mooie initiatieven te laten ontplooien in hun leefomgeving.

Mooie grote dromen
“Wij zijn beschikbaar voor alle Arnhemse inwoners; jong of oud, nieuwe of oer-Arnhemmers, noord of zuid. Ook hebben we beiden een gezonde portie lef en zijn we nieuwsgierig, enthousiast en onderzoekend. We beschikken over een groot netwerk en doen niets liever dan mensen en partijen op een creatieve manier met elkaar verbinden, zodat de energie en het plezier voorop staan. Mooie grote dromen worden in Arnhem vaak helaas te snel afgebrand. Terwijl ze juist een podium verdienen om tot bloei te komen.”

Behapbare brokken
Maatschappelijk ondernemerschap mag in Arnhem nog veel meer gestimuleerd worden, vinden de Sannes. Zij hopen daaraan een flinke steen bij te dragen.
“We houden vooral van nieuwe, frisse ideeën, buiten de hokjes denken, omdenken, ‘buitenspelen’.”

Hoewel de Ideeënmakelaars nauwelijks een half jaar in functie zijn, hebben ze al 21 ideeën mogen helpen ondersteunen. “Mensen weten ons goed te vinden, online of op de Arnhemse vrijdagmarkt. Wij bieden ze vertrouwen en zijn graag klankbord, inspiratieplatform, bruggenbouwer en procesbegeleider. Als je een goed idee samen goed helder kunt krijgen en daarna in behapbare brokken kunt verdelen, is de kans van slagen veel groter.”

De Ideeënmakelaars dragen het [Made in Arnhem]-estafettestokje over aan filmmaker Klaas Arie Westland van Gelders DOEK: “Hij verbindt jong Gelders filmtalent en gevestigde makers met een betrokken publiek. In het programma van Gelders DOEK komen vaak sociaal-maatschappelijke thema’s aan bod.”

“Mooie dromen verdienen een podium om tot bloei te komen”

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Bronbeek Festival 2020