Focus Filmtheater

Focus Filmtheater zetelt sinds kort in een nieuw theatercomplex aan het Audrey Hepburnplein. De officiële opening is op vrijdag 15 juni, maar Focus draait al volop.

Interview: Henk Aalbers

Op de smalle wenteltrap in het oude Focus Filmtheater op de Korenmarkt kon je elkaar nauwelijks passeren. In het gloednieuwe Focus aan de voet van de Eusebiuskerk is dat wel even anders. Een brede, haast majestueuze trap leidt van de foyer naar de zaal op de eerste verdieping en naar de drie kleine zalen op de tweede. Wie erg gehecht was aan het knusse filmhuis zal even moeten wennen aan het nieuwe theatercomplex.

Glazen plafond
De trap is beslist een blikvanger. Kijk je vanaf de trap omhoog, dan zie je door het glazen plafond de Eusebius. De grootsteedse allure van het nieuwe Focus moet wat directeur Monique in het Veld betreft niet worden geassocieerd met afstandelijkheid en ongezelligheid: “We hebben volgens mij de charme en de gezelligheid meegenomen naar de nieuwe locatie. Bezoekers zien ook veel bekende gezichten.” Het oude Focus had toch behoorlijk wat onvolkomenheden, vindt ze: “Geluiden uit de foyer drongen door in de filmzalen, de klimaatbeheersing was niet goed en het was er te klein, terwijl verder uitbreiden niet mogelijk was. Ik ben heel blij dat het nieuwe Focus er is gekomen.”

Dakzaal
Waren er op de Korenmarkt maar drie zalen, nu telt Focus er vijf. Twee grote (128 en 108 stoelen) en drie kleine zalen van elk 51 stoelen. Plus een dakzaal waar in de openlucht films kunnen worden vertoond. In het Veld: “Dat geeft ons ruimte voor een breder aanbod. We kunnen veel meer laten zien en dat is fijn als je weet hoeveel goede films er worden uitgebracht. Voordeel daarvan is ook dat we een film die goed loopt langer kunnen laten draaien.” Het genre dat Focus laat zien is niet veranderd: de betere niet-commerciële films. “Een innoverend aanbod van hoofdzakelijk Europese films,” aldus In het Veld. Film blijft de core business van Focus. Al is er ook een multifunctionele zaal (met 108 stoelen op de eerste verdieping) die gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld symposia, congressen, concerten en presentaties.

Vegetarisch
Het oude Focus trok vorig jaar zeventigduizend bezoekers. In het Veld heeft de taak over drie jaar bijna het dubbele te halen: 120.000. “En daar heb ik alle vertrouwen in. Het zoemt al behoorlijk in de stad. Veel mensen hebben het erover. Het is bovendien bewezen dat meer ruimte meer mensen trekt.” Ze verwacht ook veel aantrekkingskracht van het grand café (met een groot terras!) dat deel uitmaakt van het theatercomplex. “Als je hier komt, hóef je niet naar de film. Je kunt bij ons wat komen drinken of eten. Ons restaurant is gespecialiseerd in vegetarische gerechten. Zo’n tachtig procent op de kaart is vegetarisch.”

Cultuurkwartier
In het Veld is blij dat ze nu met Focus deel uitmaakt van wat ze noemt het ‘bruisende Arnhemse Cultuurkwartier’: “Rozet, Toneelgroep Oostpool, Theater aan de Rijn, Stadstheater en Musis, allemaal op loopafstand van elkaar. We zijn zelf heel blij en we zijn ervan overtuigd dat het publiek ook heel blij met Focus is.” Focus, iets kleiner dan het Nijmeegse LUX, is trots op zijn eigentijdse invulling. Alles wat digitaal kan, gebeurt digitaal en er is veel aandacht besteed aan de klimaatvriendelijkheid van het complex. Maar niet álles in het gebouw is nieuw: “De 35-millimeterprojector is meeverhuisd. Die komt zeker nog van pas.”

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Bronbeek Festival 2020