Dudok

Met een korte huis-tuin en keukenberekening komen we op (15 jaar x 27 dozen appeltaart per week x 12 punten =) 252.720 punten appeltaart. Voor elke inwoner van Arnhem, Elst, Velp en Westervoort een stuk taart! Café Brasserie Dudok is jarig en trakteert. Onder andere op een feestelijk programma voor iedereen in de week van 15 mei. Ook kijken we terug op vijftien bijzondere jaren. Én we vragen publiekslievelingen Sonja van der Bij en Mark Boelens hoe het is om deel te zijn van dit unieke bedrijf.

Interview: Freekje Mollenhof

Sonja van der Bij werkt sinds 2003 in dé huiskamer van Arnhem. Het grootste deel van de vaste gasten kent haar bij naam. Ze serveert alles met een open hart, een grote glimlach en een flinke dosis zelfspot. Een unieke serveerster die drie dagen in de week op de vloer staat en (alleenstaand) moeder van een dochter en zoon.

Mark Boelens is sinds 2005 bij Dudok. Hij werkt drie dagen per week in de bediening en volgt daarnaast zijn hart en is gestart met een Master vertalen (Italiaans). Zijn gasten worden altijd tot in de puntjes verzorgd; aan tafel is hij de gastheer die de sfeer perfect aanvoelt. Zijn enorme gevoel voor taal en humor maken hem geliefd bij zowel collega’s als gasten.

Wat maakt Dudok voor jou bijzonder?
Mark: “De grootte van het bedrijf en dat alles en iedereen hier komt. Een mix van het stadse en culturele. Hier zie ik mensen van allerlei pluimage en leeftijden. Die mix vind ik bijzonder. Het ene uur help je de wethouder aan koffie, de andere keer een kunstenaar of een gezin dat appeltaart komt eten.”
Sonja: “Mee eens! Dudok is groot en redelijk anoniem; hier kan ik echt helemaal mezelf zijn. Hier fladder ik in alle vrijheid van tafel naar tafel.’’

Welk moment herinner je nog als de dag van vandaag?
Mark: “De dagen van de MANege, een groot gay/bi-feest tot diep in de nacht, waarin iedereen op de banken en bar staat te dansen. Nog geen vier uur later zitten er op diezelfde banken weer gezinnen te ontbijten. Dat contrast vergeet ik nooit meer.”
Sonja: “Ik weet nog goed, toen ik wat jonger was en nogal ongeremd kon optreden. Een van onze vaste gasten knoeide een druppel rode wijn precies op zijn kruis. Hij had een crèmekleurig pak aan en baalde flink van de wijnvlek. Ik schoot gelijk in de oplosmodus: rende naar de bar, pakte een fles wodka en gooide een flinke scheut over zijn kruis. Daarna depte ik met een schone doek de vlek op. De blik van die man vergeet ik niet snel meer.”

Wat vond je het leukste evenement?
Sonja: “Het lezersbal met Herman Koch herinner ik me goed; dat was echt gezellig in de bovenzaal. Fijne muziek en zoveel bekenden. Ik was aan het werk, maar ondertussen maakte ik er zelf ook een groot feest van.”
Mark: “Er zijn zoveel leuke feesten en bijeenkomsten geweest. Het vijfjarig bestaan met Dutch Tubs in de binnentuin, waar iedereen binnen een paar uur (deels naakt) in zat. De eerste editie van het Sprookjesfestival, waarbij de hele zaak was aangekleed als een sprookjesbos. De buitenbios met cocktailbar, de verjaardag van Klaas Gubbels, maar ook alle stoute en gekke dingen die we met collega’s hebben uitgehaald.”

15 jaar op dezelfde plek is best lang, hoe houd je dat leuk?
Mark: “Voor mij gaat het om de balans van werk en het volgen van mijn passie: de Italiaanse taal. Het leuke contact met gasten geeft altijd energie.”
Sonja: “Voor mij geldt hetzelfde. Ik werk hier nu drie dagen per week en dat is voor mij perfect. Ik run in m’n eentje een druk gezin en hier kan ik lekker Sonja zijn. Die balans houdt het boeiend.”

Programma DUDOK15

Op 15 mei bestaat Dudok 15 jaar. In de week van 15 tot 29 mei zijn er verschillende festiviteiten gepland. Hoogtepunten van DUDOK15 zijn de landelijke actie Lock me Up van de stichting Free a Girl, het Grote Stadsdiner, RUNFEST Dudok en de tentoonstelling Stille Stad over het werk van kunstenaar Bert van Ommen. Het complete programma vind je online.

Lock me up – Free a Girl
In dezelfde week dat Dudok haar verjaardag viert is het de Week Tegen Kinderprostitutie. Dudok werkt in deze week samen met de organisatie Free a Girl. Dit is een noodhulporganisatie die zich inzet om jonge meisjes uit gedwongen prostitutie te bevrijden. Tijdens deze week is Dudok Arnhem een van de locaties waar deelnemers zich 12 uur lang opsluiten in hokjes van 1 bij 2 meter. Deze hokjes staan symbool voor de ruimte waar meisjes in de Indiase bordelen worden vastgehouden. Meer informatie vind je op lockmeup.nl.

RUNFEST Dudok op woensdag 16 mei vanaf 19.30 uur
Dudok Arnhem laat zien dan je je verjaardag ook op een andere manier kan vieren. Woensdagavond 16 mei kan je met RUNFEST Dudok door de Arnhemse binnenstad hardlopen. Ze lopen zes kilometer langs 15 iconen op het gebied van cultuur en architectuur. Ze rennen zelfs door gebouwen heen, zoals de Eusebiuskerk, Focus Filmtheater, Rozet, ArtEZ hogeschool voor de kunsten en Luxor Live! Je kan je opgeven via run@arnhem.run

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Bronbeek Festival 2020