Korte Kunstgeschiedenisles: Het impressionisme is een kunststroming, ontstaan vanuit de schilderkunst. De beweging ontstond in Frankrijk rond de tweede helft van de negentiende eeuw. Typerende aspecten van het impressionisme zijn de gerichtheid op de beleving van het moment (‘impressie’), de keuze voor thema’s uit het ‘moderne leven’, de bijzondere aandacht voor lichteffecten en kleur, en een schetsachtige werkwijze.
Bijzonder detail: De impressionisten verlaten hun atelier en trekken de natuur in. Daar leggen vast wat ze zien: ze geven een impressie van hun omgeving. Tot de bekendste vertegenwoordigers behoorden kunstschilders als Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas en Paul Cézanne. Wij hebben het over: Een minder bekende maar net zo’n bijzondere schilder Wilhelm Christiaan Constant Bleckmann(1853-1942).
Wie is Bleckmann: In Batavia geboren als zoon van een KNIL-officier werkt hij als ambtenaar in Nederlands-Indië. Tijdens een van zijn reizen naar Nederland, volgt hij een aantal schilderlessen. Na zijn terugkeer in Indië laat hij zijn loopbaan als ambtenaar achter zich en wordt tekendocent. Vanaf dat moment ontplooit hij zich als schilder. Hij verbeeldt vooral het prachtige landschap en haar mensen. Als enige van de dan in Nederlands-Indië werkende kunstenaars werkt hij in impressionistische stijl, waarin de invloed van de Haagse School sterk aanwezig is.
Bijzonder: Voor het eerst in ruim 45 jaar is een groot deel van Bleckmanns oeuvre in gerestaureerde staat bijeen en te zien bij Museum Bronbeek. Er zijn bijna 50 Indische landschappen, stadsgezichten en portretten.
De expositie Nieuw licht. Het Indisch impressionisme van Bleckmann is te zien bij Museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem van 31 maart 2017 t/m 10 september 2017.