‘Ma-haam, pa-haap, ik verveel me!’ Hoe fijn die herfstvakantie ook was, ik kon me als kind stierlijk vervelen. In dit tijdperk van de iPad en de spelcomputer is dat misschien veel minder aan de orde. Ter inspiratie (of om de tablet eens lekker de tablet te laten) geven wij je wat tips om met het hele gezin op pad te gaan. Quality time (kwali-tijd) voor mooi én slecht weer en voor een klein of een groter budget.

Tekst: Freekje Mollenhof

De prijzen zijn ingedeeld in de volgende drie categorieën:

€ – Tussen 0 en 10 euro

€€ – Tussen 10 en 15 euro

€€€ – 15 euro of duurder

Tips bij slecht weer

Rozet (gratis)

In Rozet is altijd wel iets te doen. Als de bibliotheek open is, kan er gelezen en gegleden worden, want middenin de bieb staat een glijbaan. In de herfstvakantie zijn er vaak verschillende speurtochten of voorleesmiddagen. Breekt de zon even door, dan kun je tegenover Rozet het Feestaardvarken beklimmen. (Website Rozet)

Bounz (€)

Middenin de Arnhemse wijk Klarendal staat een enorme hal met trampolines. De trampolines hebben verschillende afmetingen en je kunt hier zelfs tegen een deel van de muren opspringen. Hier kun je lekker bewegen en springen met het hele gezin. Wil je zeker zijn dat je terecht kunt, reserveer dan van tevoren. (Website bounz)

Watermuseum (€)

Het Nederlands Watermuseum is een interactief museum over alle aspecten van water, gevestigd in de oude Begijnenmolen aan de Sint Jansbeek in Park Sonsbeek. Een écht doe-museum waar je van alles te weten kunt komen over water. Je kunt er zelf shampoo en haargel maken, er zijn speurtochten en sinds kort is er ook een escaperoom. Kortom: een spetterend dagje uit voor het hele gezin! (Website Watermuseum)

Ballorig (€)

In Arnhem-Zuid zit Ballorig, een indoor speeltuin waar kinderen echt kind kunnen zijn. Hier kunnen zij zich uitleven op de speeltoestellen, in de ballenbak, op de klimtoestellen en glijbanen. Ook aan de allerkleinsten is gedacht: in het speciaal ingerichte peutergedeelte kunnen kinderen tot vijf jaar met ouder(s) of leeftijdsgenootjes op ontdekkingsreis. (Website Ballorig)

RijnBoulder in Rijnhal (€€)

RijnBoulder is het nieuwste bouldercentrum van Nederland, naast Decathlon in de Arnhemse Rijnhal. Boulderen is de moderne versie van de klimhal, maar dan omhoog tegen enorme rotsblokken. Op twee etages kun je boulderen en eten. Het unieke aan RijnBoulder is de ruimtelijke beleving door de hoogte van het centrum en de opzet van de boulderblokken; deze staan los in de ruimte en zijn niet tegen de muur opgebouwd. Vanaf vier jaar kunnen kleintjes samen met een ervaren ouder/verzorger klimmen en klauteren in de speciale kidszone. (Website RijnBoulder)

De klassiekers

Lekker samen in het donker popcorn eten bij Pathé (€€) en genieten van de nieuwste (3D) kinderfilm.

Of wandelen door de mooi aangelegde tuinen van Burgers’ Zoo (€€€) en als het regent gauw naar binnen om de warmte van de Bush op te zoeken. Of te genieten van alle gekleurde vlinders in de Mangrove. Samen vol spanning hand in hand zien hoe de haai over je hoofd heen zwemt in de Ocean.

Uiteraard kun je ook voor een sportieve middag kiezen bij Vitesse (€€). De sfeer van een echte voetbalwedstrijd blijft iets bijzonders.

Tips bij mooi weer

Molen De Kroon (€)

In Klarendal staat stadsmolen De Kroon. Op weekenddagen kun je deze molen beklimmen en van het toffe uitzicht genieten. Ook kun je zelf gemalen meel kopen of pannenkoeken eten. In het weekend is meestal een molenaar aanwezig die je kan uitleggen hoe een molen en het maalproces precies werken. (Website Molen De Kroon)

Bouwspeelplaats de Leuke Linde (gratis)

Speeltuin de Leuke Linde ligt op steenworp afstand van de molen. Hier kun je lekker klauteren, klimmen, draaien, glijden en schommelen. Overal staan picknicktafels waar je kunt aanschuiven om even bij te komen. Ook zijn er toiletten en een kraan aanwezig om je handen te wassen. (Website de Leuke Linde)

Immerloopark

In Arnhem-Zuid aan het water ligt het prachtige Immerloopark. Je zult verrast zijn hoe leuk het park is, vol bruggetjes, strand en bos. Een heerlijke plek om even lekker uit te waaien of een balletje te trappen. Zwembad de Grote Koppel en winkelcentrum Kronenburg ligt niet al te ver van dit park vandaan, dus misschien een idee om deze activiteiten te combineren?

Stadsboerderij Korenmaat (gratis)

Op Stadsboerderij De Korenmaat, net over de brug in zuid, ervaar je hoe het eraan toegaat op een biologisch boerenbedrijf. Kinderen én volwassenen kunnen hier het leven in en om de boerderij ontdekken en beleven. Door te fokken met bijzondere Nederlandse boerderijdieren zijn er volop kippen, schapen, geiten en koeien.

Naast de boerderij zijn een speelweide en boerderijcafé De Hooijmaat, waar je terecht kunt voor een eerlijk hapje en drankje. (Website Stadsboerderij Korenmaat)

EXTRA TIP: SPROOKJESFESTIVAL

13-21 oktober

In de herfstvakantie is er reuze veel te doen, betoverend veel te zien en te horen op verschillende locaties in Arnhem. Je kunt terecht in de Steile (kabouter)Tuin in het Sonsbeekpark, het Stadstheater of het gemeentehuis.

Op de website Sprookjesfestival vind je het complete programma.

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Bronbeek Festival 2020