Iedere maand vragen wij Arnhemmers om onze oren en ogen te zijn tijdens evenementen, festivals, exposities en voorstellingen. Sylvia Bruijsten bezocht t.a.v. NJO Muziekzomer het concert van het Nederlands Jeugdorkest in Musis Arnhem en deelt haar ervaring middels deze blog.
In mijn vorige blog kon je lezen dat ik in juni voor het eerst een symfonisch concert heb bezocht. Toen ik de kans kreeg om naar het Nederlands Jeugd Orkest (NJO): Muziekzomer te gaan, was ik meteen enthousiast. Ik besloot om samen met een vriendin naar het concert van JeugdOrkest Nederland te gaan, die op 8 augustus in Musis Arnhem speelde.
JeugdOrkest Nederland (JON) is het kleine zusje van het NJO. Het orkest wordt gevormd door jongeren van 14 tot 20 jaar met een ontzettende passie voor muziek. Zij hadden de eer om in de prachtige nieuwe Parkzaal van Musis hun geluid te laten horen. Ze werden begeleid door dirigent Jurjen Hempel.
Bij aanvang in de zaal viel mij meteen één ding op; voor op het podium stond een prachtige harp. Nu ben ik zelf niet heel erg muzikaal, maar daar ging mijn hart wel sneller van kloppen. Ik kon niet wachten totdat ze zouden starten. Het orkest bestond uit 3 stukken.
Het eerste stuk was speciaal voor het Jeugd Orkest gecomponeerd door de Nederlandse componist Anthony Fiumara. Hij droomde over een gigantisch orkest, dat als een zomerstorm over de velden trok. Met die gedachte in zijn achterhoofd componeerde hij ‘Here Comes Everybody’. Het stuk was vrolijk, opzwepend en het bijzondere was dat het hele orkest bijna voortdurend speelde.
Na dit hele optimistische en explosieve stuk, kwam er een stuk waarin een piano de hoofdrol speelde. De enorme vleugel werd naar voren geschoven en Nino Gvetadze nam plaats. Het stuk was veelzijdig en kwam soms even tot rust door middel van prachtige pianogeluiden.
Terwijl iedereen ontzettend aan het genieten was van de klanken, kwam er ineens een sirene doorheen. Iedereen keek elkaar een beetje verward aan en ook de muzikanten speelden in eerste instantie door. Toen de sirene bleef afgaan, begaf iedereen zich rustig naar buiten. Al snel werd duidelijk dat het om een kleine storing ging. Na een korte pauze konden we dan ook snel weer verder. Ik vond het zo ontzettend knap dat alle muzikanten, ondanks de abrupte onderbreking, gewoon weer verder gingen alsof er niets was gebeurd. Ik denk dat iedereen die bewondering had, want na afloop van het tweede stuk was het applaus oorverdovend.
Het laatste stuk was Symfonisch Dansen, wat de componist Rachmani-nov beschreef als ‘Mijn laatste creatieve vonk’. Dit was een prachtige en krachtige afsluiting van de avond.
Al met al kan ik zeggen dat ik nog meer heb genoten (en meer heb kunnen ontspannen) tijdens mijn tweede symfonisch concert. Vooral de kracht en de passie waar deze jonge groep mee speelt, zorgt ervoor dat je wordt meegezogen in de muziek.
Ben je enthousiast geworden en wil je zelf ook nog een concert bezoeken tijdens de NJO Muziekzomer? Op onderstaande data zullen verschillende jonge en talentvolle muzikanten hun kunsten laten horen in Arnhem.
- Vrijdag 11 augustus, Rozet: Cheng Kwartet; 20.00 uur
- Zaterdag 12 augustus, Verborgen Landschap: Pulse Wave, Messiaen in de Vliegtuighangar; 14.00 uur
- Maandag 14 augustus, Stadsvilla Sonsbeek: SaxYOn; 20.30 uur
- Woensdag 16 augustus, Luxor Live: De Stijl; 20.30 uur
- Donderdag 17 augustus, Stadhuis: Young Artist in Dance; 20.00 uur