Willem Bijleveld: Op witte e-bikes naar de binnenstad

Willem Bijleveld

Niet zijn wieg of woning, maar zijn kantoor staat in Arnhem. Met vorstelijk uitzicht op het terrein van het Openluchtmuseum, waar Willem Bijleveld sinds mei 2014 directeur is. De oud-wetenschapper heeft nog wel een paar ideeën om toeristen na het museumbezoek naar de Arnhemse binnenstad te verleiden.

Interview: Nicole Beaujean
Fotografie: Eva Broekema

Van sterrenkundige naar museumdirecteur: Willem Bijleveld (63) maakte een carrièreswitch om U tegen te zeggen. 32 Jaar geleden verruilde hij de wetenschap voor de functie van programmaleider bij het Haagse Omniversum. “Ik ben een mensenman. Het leven van een wetenschapper bleek voor mij te geïsoleerd. Maar mijn drive om mensen iets te leren is nog minstens even sterk als toen ik promoveerde. Ik vind niets leuker dan nadenken over een toegankelijke manier om kennis over te dragen, op een Klokhuis-achtige manier.”

Na het Omniversum volgden Madame Tussauds’ en het Scheepvaartmuseum. “Mijn vrouw en ik zijn allebei cultuurmensen. Zij is beroepsvioliste en ook ik had best van vioolspelen mijn beroep willen maken. Het liep anders – inmiddels heb ik alweer 24 jaar als museumdirecteur achter de rug. En hopelijk nog vele voor de boeg.”

Kindvriendelijk eten
Ruim een half miljoen bezoekers stapt elk jaar door de poort. Een mooi potentieel voor de Arnhemse binnenstad. Maar dat valt in de praktijk tegen: “Ons publiek bestaat voor het grootste deel uit gezinnen of families. De helft daarvan zijn kinderen. De vraag is dus feitelijk: hoe maak je de binnenstad voor hén aantrekkelijk? Verder is het zo dat de gemiddelde verblijfduur in ons museumpark (en ook in Burgers’ Zoo) vijf uur is. Inclusief heen- en terug reis blijft er dan niet zoveel tijd over op zo’n dag. Meestal willen ze alleen nog even ergens lekker eten.

Ik speel de bal graag terug naar Sander Wind en zijn horecacollega’s: bedenk kindvriendelijke eetgelegenheden. Wij staan beslist open voor leuke, aantrekkelijke arrangementen.”

Museumbier
Eerder opperde Bijleveld een plan om in de binnenstad een dependance van de eigen bierbrouwerij te openen. “We zijn nog steeds op zoek naar een geschikte locatie én een enthousiaste horecaondernemer die ons museumbier ‘t Goeye Goet wil tappen. Vooralsnog is dat op de Korenmarkt niet gelukt. Maar we zoeken verder.

Een ander onderzoek betreft de haalbaarheid van een ‘witte-fietsenplan 2.0’. “Vanuit de binnenstad voert één grote groene as rechtstreeks naar nationaal park de Hoge Veluwe. We zouden graag e-bikes aanbieden op drie opstappunten: centrum, Hoge Veluwe en Openluchtmuseum/Burgers’ Zoo. Elektrische fietsen dus, want de mensen moeten behoorlijk wat ‘bulten’ op om bij ons te komen.”

Willem Bijleveld geeft het [Made in Arnhem]-estafettestokje door aan Wiebren Buma, de kersverse directeur van Het Gelders Orkest, omdat hij benieuwd is naar zijn observaties als nieuwkomer in Arnhem.

“Kennis overdragen op een Klokhuis-achtige manier”

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
(Z)Uitnacht Arnhem