Wiebren Buma: Samen met het orkest klassieke muziek opnieuw uitvinden

Wiebren Buma steekt het niet onder stoelen of banken: hij is verliefd op Deventer. Maar Arnhem kan een goede tweede worden. De kersverse directeur van Het Gelders Orkest is trots op de grote culturele iconen van onze stad en verheugt zich mateloos op de nieuwe concertzaal van Musis Sacrum.

Interview: Nicole Beaujean
Fotografie: Eva Broekema

Twintig jaar geleden studeerde Wiebren Buma (43) klassiek trompet en koordirectie aan het conservatorium in Zwolle. Hij werkte twaalf jaar als trompetdocent en koordirigent in onder meer Deventer. Inmiddels heeft hij die trompet wegens tijdgebrek aan de wilgen moeten hangen. Wel dirigeert hij nog steeds het Ermelo’s Mannenkoor. Zijn muzikale genen zijn gewaarborgd in zijn twee zoons, die zeer verdienstelijk hobo en piano spelen.

“Het Gelders Orkest staat heel dicht bij me. Ze spelen de muziek waar ik van houd, met een bevlogenheid die me zeer aanspreekt. Het is een orkest met elan; ondernemend, met de blik naar voren. Net als ik willen ze symfonische muziek levend houden in de eenentwintigste eeuw.”

Wiebren Buma was drie jaar lang algemeen directeur van het Nationaal Jeugd Orkest (NJO). Al eerder was hij nauw betrokken bij de organisatie van de NJO Muziekzomer Gelderland. In die hoedanigheid leerde hij Het Gelders Orkest van dichtbij kennen.


Behapbare omvang
Hoewel hij zijn hart aan zijn woonplaats Deventer heeft verpand, brengt Buma inmiddels veel tijd door in Arnhem. “Dit is een stad van behapbare omvang met veel ambitie. Er gebeurt veel. Arnhem telt maar liefst drie grote cultuurtoppers: Het Gelders Orkest, Introdans en Toneelgroep Oostpool. De stad mag zich verheugen in uitstekende faciliteiten, zoals het prachtige monumentale Musis Sacrum en publiekslieveling Rozet. Goede culturele voorzieningen vergroten de leefbaarheid van een stad, bieden werkgelegenheid en stimuleren bedrijvigheid. In dat opzicht is Deventer trotser op haar stad. Daar heb ik de Arnhemmer nog niet erg op kunnen betrappen.”


Nieuwjaarsconcerten
Als buitenmens slentert Wiebren graag door de uiterwaarden van de IJssel of de Rijn. Regelmatig neemt hij via de webcam een kijkje in de bouwput van de nieuwe concertzaal van Musis Sacrum. “We verheugen ons op die nieuwe concertzaal; het transparante ontwerp in de prachtige groene ruimte van het park aan de Lauwersgracht. Geweldig dat daar straks tweeduizend mensen van muziek kunnen genieten: klassiek, maar zeker ook pop.

Qua volume zitten we mooi tussen Luxor Live en het Gelredome in. Eind van dit jaar moet deze multifunctionele zaal klaar zijn. We rekenen erop dat onze nieuwjaarsconcerten in de nieuwe concertzaal plaatsvinden. Ik sta echt te popelen om samen met het orkest klassieke muziek opnieuw uit te vinden.”

Basti draagt het [Made in Arnhem]-estafettestokje over aan Marije Sietsma van uitgeverij Loopvis: “Marije maakt de mooiste kookboeken van Nederland. Ze is altijd bereid om de grens op te zoeken, en er zelfs vér over heen te gaan. Dat zorgt ervoor dat ze niet alleen mooie dingen maakt, maar daar vervolgens ook vele (Nederlandse en Europese) prijzen mee wint.”

“Net als ik wil Het Gelders Orkest symfonische muziek levend houden in de eenentwintigste eeuw”

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem