United Economy: Betalen met betrokkenheid

united economy

Idealisten bestaan nog. Geen zwevers, maar mensen met een heldere missie. Met United Economy wil Heidi Leenaarts dat geld weer vóór ons gaat werken. Ze bedacht een duurzaam alternatief voor onze euro-economie. Waar je betaalt met circulair geld: de United.

Precies haar halve leven woont ze nu in Arnhem. Heidi Leenaarts (49) verliet de Achterhoek voor de liefde en plonsde direct in het warme bad van een groot vrienden- en kennissennetwerk. “Ik fiets veel. Zo zie je de stad beter en leer je veel mensen kennen.”

Delen en vermenigvuldigen
Met het diploma HEAO Management & Informatie op zak werkte Heidi tien jaar in diverse functies voor een bank. Vier kerngezonde kinderen later begon er iets te kriebelen. “Ik dacht letterlijk: wat krijg ik veel van het leven. Die weelde wil ik delen en vermenigvuldigen. Me inzetten voor de wereld die zoveel voor mij doet. En dan niet alleen als luizenmoeder, maar met iets gloednieuws en substantieels.”

In 2008 startte ze daarom United Economy, een landelijk netwerk van maatschappelijk betrokken ondernemers. Heidi: “In ons netwerk staat de vraag centraal: wat kun je als ondernemer doen voor je omgeving? De aangesloten ondernemers delen kennis en helpen elkaar verder. Ik ben facilitator van United Economy: organiseer bijeenkomsten en bedenk interessante thema’s.”

Groeidwang
Twee netwerkleden wezen Heidi fijntjes op het feit dat veel bedrijfsmatige en maatschappelijke uitdagingen van deze tijd samenhangen met geld. “Onze samenleving kan best anders, maar ‘het systeem’ zit ons flink in de weg. Ons huidige geldsysteem zadelt de samenleving op met groeidwang, uitputting en maatschappelijke disbalans,” legt Heidi uit. “Dat inzicht gaf me eerst een machteloos gevoel, maar na een tijdje werd ik juist strijdbaar. Ik ben alles wat los en vast zit gaan lezen over de dynamiek van de financiële markten. Simpelweg: hoe werkt ons geld?”

1 United = 1 euro
Heidi vervolgt: “Minstens 95 procent van ons geld is niet meer product- of dienstgerelateerd, maar zit in speculatieve markten. Daar wordt het vooral ingezet om nóg meer geld te verdienen. Gebakken lucht, meer is het niet. O wee als die luchtbel knapt, zoals tijdens de laatste bankencrisis.

Ooit was geld bedoeld om onze economie te dienen. Ik wil geld weer koppelen aan echte waarde. Daarom heb ik de United bedacht: een nieuw, duurzaam en zuiver betaalmiddel. Vraag en aanbod komen zo bij elkaar zonder dat er euro’s voor nodig zijn.”

Betrokken, eerlijk en duurzaam
Sinds februari vinden al daadwerkelijk transacties plaats in Uniteds. Wisselkoers: 1 United = 1 euro.

Heidi: “Elkaar betalen in Uniteds creëert verbondenheid, vertrouwen en ‘elkaar gunnen’. United Economy is er voor alle betrokken bedrijven en mensen die met eerlijk en duurzaam geld zaken met elkaar willen doen. Ons netwerk zal vanzelf groeien. Grote partijen als Peeze en Triodos bank zijn al aan boord. En hopelijk betaalt dan over tien jaar iederéén met Uniteds.”

Heidi Leenaarts draagt het [Made in Arnhem]-estafettestokje over aan ambachtelijk bakker Tom van Otterloo. “Tom bakt heerlijk brood met aandacht voor mens en milieu. Hij gaat een intensieve relatie aan met de wijk en de stad.”

“Hopelijk betaalt over tien jaar iederéén met Uniteds”

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
(Z)Uitnacht Arnhem