Als hij ergens vieze koffie verwacht, gaat hij liever op safe en drinkt-ie thee. Want met koffie kan heel veel mis zijn, aldus directeur Timmo Terpstra. In horecaland Nederland is voor Peeze voorlopig nog veel missiewerk te verrichten.
Interview: Nicole Beaujean
Fotografie: Eva Broekema
In 2005 werd hem de directie van familiebedrijf Peeze toevertrouwd, als eerste niet-familielid. Timmo Terpstra komt zelf niet uit Arnhem; zijn wieg stond in Amsterdam. Na zijn studie werkte hij uitsluitend met levensmiddelen: melk, kaas, vlees, snoep en nu dus koffie en thee. Eerst als productiemanager, inmiddels als directeur/aandeelhouder.
“Als je in de koffiebusiness zit, raak je vanzelf gepassioneerd. Nederland kent een echte koffiecultuur. Thee is óók een mooi product − ik kom net terug van een reis naar de theeplantages in Sri Lanka − maar het is geen koffie, snap je? Onze theecultuur loopt minstens tien jaar achter op die van koffie. Peeze heeft van Nederland een echt baristaland helpen maken, door baristatrainingen en -kampioenschappen.”
Zoekplaatje
Tot 1994 zat Koffiebranderij Peeze midden in de Arnhemse binnenstad, op de Trans. Timmo: “Kijk maar eens goed naar de gevels op de hoek met de Nieuwstraat: zoekplaatje! Dan zie je nog een oud naambord van Koffiebranderij Peeze. Elke baal koffie werd daar met de hand gewogen en branden deed je volledig op gevoel en ervaring. De koffie werd op de fiets bij de klant bezorgd. In 1994 verhuisde Peeze naar de Ringoven op bedrijventerrein IJsseloord I en werd alles gemoderniseerd. Inmiddels werken bij ons ruim vijftig mensen en gebeurt bijna alles met machines.”
Duurzaamheid en kwaliteit
Het verhaal van Peeze begint trouwens al in 1879; niet in Arnhem, maar in Overijssel. In een herberg nabij Hengelo brandden de gebroeders Gerrit en Willem Peeze koffie voor de boeren in de omgeving. Door hun keuze voor kwaliteit maakten ze al snel naam. En de rest is geschiedenis…
Voormalig directeur Hans van der Woude maakte een begin met het huidige milieubewuste bedrijfsbeleid: “Duurzaamheid zit in ons bloed; het is verankerd in de organisatie en bedrijfsfilosofie. Kwaliteit en duurzaamheid zijn al heel lang onze pijlers. Ook daarom wilden we een flinke steen bijdragen aan het terugdringen van de enorme plastic- en aluminiumberg die achterblijft bij het gebruik van koffiecapsules.”
Groene prijzen
Na een langdurig en complex ontwikkelproces is Peeze erin geslaagd een koffiecapsule te ontwikkelen van zuurstofdicht bio-plastic. Timmo Terpstra: “Volledig composteerbaar dus; hij mag gewoon in de groene kliko.
We zijn bijzonder trots dat we hiervoor dit jaar twee prijzen mochten ontvangen: de Food Valley Award en de Packaging Award. Maar onze missie is nog lang niet te einde. Wij hopen dat nog meer consumenten koffiekwaliteit gaan waarderen. Gelukkig wordt op steeds meer plekken goede koffie geschonken. In Arnhem, maar zeker ook in Nijmegen.”
Timmo Terpstra draagt het [Made in Arnhem]-estafettestokje over aan Heidi Leenaarts. “Heidi is de bezielde bedenker van een nieuw circulair betaalmiddel, de United; een Arnhems initiatief.”
“Onze theecultuur loopt minstens tien jaar achter op die van koffie”