Zo draai je op de Korenmarkt, zo in alle hippe clubs ter wereld. Franky Rizardo werd geboren onder de rook van Arnhem, maar is inmiddels een grote naam in de dance-scene. Op 30 september staat hij weer eens op het podium in zijn vertrouwde stadje, met zijn dance-evenement FLOW in Musis.
Interview: Paul Gersen
Foto’s: Eva Broekema
Gigantisch. Een andere kwalificatie is er niet voor het broodje kaas dat Frank Ketelaar op het terras van café Stekker voor zijn neus geschoven krijgt. Het heeft ook wel wat ironisch: een oer-Hollandse lunch voor de man die wekelijks de wereld over vliegt: van Frankrijk naar Ibiza, richting Londen en weer terug. Want dan staat hij op het podium als Franky Rizardo, de house-dj en -producer met de wereld aan zijn voeten.
Weggeblazen
Vandaag is Franky Rizardo even in Nederland, in zíjn Arnhem om precies te zijn. Want zo ziet Frank, die in Oosterbeek opgroeide, de Gelderse hoofdstad. Hier leerde hij namelijk het dj-vak: “Ik was veertien toen ik bij kennissen mocht stoeien met een muziekprogramma op de computer. Man, ik werd helemaal weggeblazen! Mijn moeder kocht uiteindelijk diezelfde software en niet veel later maakte ik iedere dag muziek. Ik wilde het tot in de puntjes beheersen.”
Daarna gaat het snel: Frank mag een middag draaien in de Korenbar op de Korenmarkt, doet dat niet veel later iedere vrijdag en zaterdag en als hij een dj-wedstrijd wint, wordt hij opgemerkt door de eigenaresse van club Manhattan in de Varkensstraat, een van de populairste uitgaansgelegenheden in de stad. De donderdagavonden die hij daar verzorgt, zijn al snel een begrip in Arnhem.
“Er ontstond echt iets bijzonders,” blikt de dj terug. “Ik draaide wekelijks een set van drie uur, kon daar mijn nieuwe platen testen en veel bekende Nederlandse dj’s kwamen langs. Hardwell, Afrojack en Nicky Romero belden me dan op: ‘Mogen we vanavond weer meedoen?’ Dat was ook de kracht van die avonden: je wist als publiek nooit wat er ging gebeuren en wie er kwam. Het was de beste leerschool die ik me kon wensen.”
Champions League
Ondertussen werkt Frank hard aan eigen nummers. Hij maakt een song met Hardwell, die wordt opgepakt door verschillende bekende dj’s. Zo begint zijn naam in het wereldje rond te zingen. En dan komt er een belletje uit Londen. “Had ik ineens Defected Records aan de lijn. Of ik langs wilde komen! Het was een droom die uitkwam, want dat platenlabel is echt de Champions League van de house.”
Sindsdien is de naam Franky Rizardo niet meer weg te denken uit het dance-landschap. Hij maakt remixes voor grote sterren, produceert zelf muziek, vliegt de wereld over, draait dit jaar tien zondagen achtereen op club-walhalla Ibiza en heeft een eigen radioshow op Slam FM: Flow. Daar bedacht hij ook een evenementenserie omheen: “Ik merkte dat mijn sound (house, tech-house, red.) aansloeg. We zijn inmiddels drie-en-een-half jaar verder, hebben een volle agenda en gaan zelfs met het concept FLOW naar het buitenland; echt heel spannend!”
Thuiskomen
Maar de dj doet ook een andere bijzondere plaats aan: op zaterdag 30 september strijkt het FLOW-circus neer in de nieuwe Parkzaal van Musis in zijn eigen Arnhem. Wat kunnen we verwachten? “We proberen het publiek in de ‘Flow state-of-mind’ te krijgen: het ultieme geluk. Dat je in de zaal staat en er een song voorbijkomt waar je direct kippenvel van krijgt. Je vergeet alles om je heen, bent helemaal gelukkig. Dát is ons ultieme streven.”
En dat Franky dat mag gaan doen in Arnhems nieuwste zaal, stemt hem gelukkig. “Ik ben er geweest en man, wat vind ik het waanzinnig daar. Het is enorm groot en ziet er prachtig uit. Ik kan niet wachten er te staan! Voor mij is het heel tof om weer in Arnhem terug te zijn. Met zoveel bekenden om me heen is hier draaien echt thuiskomen. Kan niet anders dan een onvergetelijke avond worden!”
“Manhattan is de laatste echte club in Arnhem”
Frank volgt met interesse de discussie over de overlast in de Varkensstraat en het voornemen van de gemeente om een einde te maken aan de nachthoreca aldaar. “Ik zou het heel jammer vinden als Manhattan (ook daar gevestigd, red.) zou moeten verdwijnen. Het is de laatste echte club die we in Arnhem hebben. Daarbij is het een broedplaats voor talentvolle dj’s en een belangrijk deel van de uitgaanscultuur in Arnhem. En ik weet niet of het sluiten van clubs de problemen gaat verhelpen.”