De kortste weg van boer naar bord

Steven Koster van Puurland/Kweekland

De kortste weg van boer naar bord

Tot de Tweede Wereldoorlog aten we allemaal redelijk regionaal. Door de massaproductie die in de jaren na de bevrijding op gang kwam, zijn we de verbinding met voedsel kwijtgeraakt. En dat is Steven Koster van Stadstuin Kweekland een doorn in het oog.

Interview: Nicole Beaujean
Fotografie: Eva Broekema

Jarenlang werkte Steven Koster als agent in de bepaald niet duurzame internationale textielindustrie. “In die functie reisde ik veel in Azië. Mijn leven speelde zich grotendeels af in files en hotelkamers. Bovendien was ik het zat om ‘rotzooi de wereld in te pompen’. Veel liever wilde ik iets gaan doen dat dicht bij mij staat, dat daardoor helemaal niet als werk voelt. Privé was ik al vaste klant bij boerderijwinkels in de regio. En als kind in Friesland speelde ik graag bij boerenvriendjes. Ik ben een buitenmens en houd van de natuur. De link met voedsel was toen snel gelegd.”

Anoniem bulkvoedsel
Sinds 2012 levert stadsboer Steven met zijn bedrijf Puurland elke dinsdag
boodschappentassen met regionale en biologische ingrediënten voor complete, gezonde, verse en smakelijke maaltijden aan huishoudens in Arnhem. De eerlijke producten betrekt hij van boeren en leveranciers in een straal van dertig kilometer rondom onze stad.
Steven: “Het is toch te gek dat wij tachtig cent van elke euro die we aan eten uitgeven in de supermarkt besteden? Anoniem bulkvoedsel, waar we de herkomst niet van kennen. Het is toch veel leuker om van regionale leveranciers te kopen, die hun werk met liefde doen? Dan komt je geld terecht bij échte mensen, die je de hand kunt schudden, met wie je een praatje kunt maken.”

Kweekland
“Het consumeren van regionale en seizoensgebonden producten scheelt bovendien nogal in de CO2-uitstoot. Waarom zou je een Braeburn appel uit Nieuw-Zeeland laten invliegen als een fruitteler uit de Betuwe ook heel smakelijke appels kan leveren?”
De boodschappenpakketten van Puurland worden ingepakt op Stadstuin Kweekland. Samen met compagnon Annemarie van Velzen, 25 vrijwilligers en herintreders kweekt Steven op de akkers groente, bloemen, fruit, kruiden en vaste planten. Nu is het nog even winterstop, maar vanaf zondag 2 april mag je hier weer zelf komen oogsten en plukken.

Zelf verheugt Steven zich nu al op de verse kapucijners en raapstelen. De afnemers van zijn boodschappentas zijn vooral fan van de paddenstoelenrisotto, inclusief kruidenbouquet. “Van de verkoop van seizoensproducten en de omzet in onze theeschenkerij kan ik het land onderhouden. Ook dat is voor mij duurzaam ondernemen: genoeg winst maken om weer te kunnen investeren.”

“Het is toch te gek dat wij tachtig cent van elke euro die we aan voedsel uitgeven in de supermarkt besteden?”

Steven Koster draagt het [Made in Arnhem]-estafettestokje over aan Sanne Blok van Netwerk Groen Arnhem. “Sanne maakt zich sterk voor alle groene initiatieven in Arnhem. Dat doet ze met veel verve en passie.”

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
(Z)Uitnacht Arnhem