Architect Peter Groot: “Ik wil het DNA van een locatie versterken”

Please select a featured image for your post

Architect Peter Groot koestert een grote liefde voor Arnhem. Als import -Arnhemmer wist hij al na twee weken: ‘dit is mijn stad , hier ga ik nooit meer weg’. Inmiddels woont en werkt hij hier alweer ruim 17 jaar. En hij ontfermt zich graag samen met de omwonenden over verweesde stukjes stad : Coehoorn, Bartokpark , de Menno van Coehoornkazerne.

Interview: Nicole Beaujean
Fotografie: Eva Broekema

Peter Groot (49), architect/eigenaar bij Hoogte Twee Architecten, ging vanuit Heemskerk bouwkunde studeren in Eindhoven. Maar de liefde lokte hem naar Arnhem. En daar heeft hij tot op de dag van vandaag geen spijt van: “Deze stad heeft zo’n aangename schaal. Je kunt bij wijze van spreken aan de plas bij Meinerswijk liggen en op de Eusebiustoren zien hoe laat het is.”


Parken tot diep in de stad

De unieke structuur van Arnhem met haar parken tot diep in de stad, de mensen die lekker recht voor hun raap zijn; Peter waardeert het nog elke dag. En verhuisde in 2000 samen met zijn compagnon daarom zelfs hun architectenbureau van Nijmegen naar Arnhem. “In Arnhem heerste toen nog geen architectuurklimaat, het was een behoorlijk in zichzelf gekeerd wereldje. Met een aantal geestverwanten zijn we daarom CASA gestart: centrum voor architectuur en stedenbouw Arnhem.”


Feestaardvarken
Naast CASA heeft Peter zich opgeworpen als activist voor de braakliggende terreinen en leegstaande panden. Het bekendste wapenfeit van het zogenoemde Departement Tijdelijke Ordening was de metamorfose van een kaal stuk grond midden in de stad tot het huidige Bartokpark, inmiddels vooral bekend door het Feestaardvarken. “We hebben geprobeerd een stukje Veluwe naar het stadscentrum te brengen, met echte Veluwse heide, grove dennen en berkenbomen. Het is natuurlijk fantastisch dat precies hier in juli 2013 het cadeau van jubilerend Burgers’ Zoo terecht is gekomen.”


DNA versterken
Peter Groot gelooft in het DNA van een stad als uitgangspunt voor projectontwikkeling. “Je moet goed kijken naar de bestaande kwaliteit en de kansen van een locatie. Als architect maak je geen autonoom kunstwerk, laat staan een monument voor jezelf. Als het goed is, ontwerp je een gebouw dat daar pást. Alleen zo kun je het DNA van een plek versterken.”


Coehoorn
Op dezelfde manier gelooft hij in de potentie van het creatieve Coehoorngebied, rondom de voormalige Volksuniversiteit. In nauwe samenwerking met toekomstige gebruikers en enthousiaste supporters werden hier een stadspark met moestuin, een kinderspeelplaats en een flexwerkcentrum ontwikkeld. “Coehoorn is een sociale ontmoetingsplek geworden, precies wat Paul de Bruijn en ik hoopten. Het gras wordt gemaaid, er spelen weer kinderen. Op deze manier krijg je heel veel energie terug van een stad.”

Peter geeft het [Made in Arnhem]-estafettestokje met plezier door aan Betty Jacobi, bestuursadviseur duurzaamheid bij de gemeente Arnhem. Hij noemt haar “een bevlogen ambtenaar, wars van een 9-tot-5 mentaliteit”.

“Als architect maak je geen autonoom kunstwerk, laat staan een monument voor jezelf”

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
(Z)Uitnacht Arnhem