Casa-avond Rijngoud Oktoberfest

Iedere maand vragen wij Arnhemmers om onze oren en ogen te zijn tijdens evenementen, festivals, exposities en voorstellingen. Theo Brink, liefhebber van Arnhem èn van kunst, bezocht de Casa-avond Rijngoud Oktoberfest en deelt zijn ervaring in deze blog.

Met een volle zaal (alle ca. 90 stoelen bezet) opent Casa directeur Edwin Verdurmen rond 20.00 uur de Casa-avond Rijngoud Oktoberfest. Tijdens de opening wordt er kort stilgestaan bij de Arnhemse plannenmakerij van de afgelopen ca. 25 jaar. Veel mooie ideeën en plannen, een aantal daarvan is niet ten uitvoer gebracht of zelfs vergeten en een aantal is inmiddels verzilverd of wordt binnenkort verzilverd.

Daarna een voorzitters-wisseling. Oud voorzitter Berry Kessels geeft de voorzittershamer door aan Marco de Wilde. Berry Kessels is ca. 8 jaar voorzitter van Casa geweest en neemt afscheid met een toespraak in de geest van, en als een soort hommage aan, Arnhems beroemde stadsdichter avant la lettre Johnny van Doorn (alias Johnny the Selfkicker). Marco de Wilde introduceert zich via een uitgebreide presentatie met jeugdbeelden en favoriete Arnhemse plekken. Hij kijkt uit naar zijn komende voorzittersperiode.

Als hoofdspreker is architect Jeroen van Schooten (TeamV) uitgenodigd, de ontwerper/architect van het schitterend gerenoveerde Provinciehuis Gelderland. Op losse wijze neemt hij de aanwezigen bij de hand in het proces van de afgelopen 2 jaar. Een groot team heeft door goede samenwerking het project tot stand gebracht als ware een grote puzzel. Meerdere puzzelstukjes waren zeer complex. Bijv. dat drie zelfstandige gebouwen, waar een deel van werd gesloopt, omgebouwd moesten worden tot één complex, rekening houdend met zichtlijnen en duurzaamheidsaspecten. Of de binnenruimte van het gebouw die op inventieve wijze overkapt moest worden, recht doende aan de status (Rijksmonument) van het gebouw. Tot slot sprak hij over de nieuwe verbindingsbruggen die op ingenieuze wijze met spiegels aan de buitenzijde onderdeel zijn geworden van het gebouw. Voor de Casa-leden is er op 27 oktober een rondleiding in het Provinciehuis.

Vervolgens een bijdrage over landgoed Klingelbeek door Bart Schoonderbeek (Schipper Bosch) en Max Kahlen (Dyvik Kahlen Architects). Het gebied en gebouw gelegen aan de Rijn worden hersteld. Het terrein wordt geheel opnieuw ingericht waarbij hoofdassen, hoogteverschillen en uitzichten belangrijke invalshoeken zijn. De bestaande bebouwing wordt in ere hersteld. Daarnaast worden er woningen/appartementen, ateliers en kleine horeca aan toegevoegd. De ambitie is een gebied met een mix van werken, wonen, spelen en ontspannen waarbij met cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteiten rekening is gehouden en de natuur en de Rijn de hoofdrolspelers zijn. De geplande startdatum is medio 2018.

Ter afsluiting van de bijeenkomst is er een quiz over Arnhem en de Rijn, de rivier waaraan de stad haar ontwikkelingen te danken heeft. Als stembiljet gebruik ik een geel en zwart kaartje (de Vitesse kleuren) dat ik bij aanvang van de avond ontvangen heb. Een 10-tal vragen als “waar is de Rijn ontsproten?” en “in/of langs hoeveel landen loopt de Rijn?” worden aan de aanwezigen voorgelegd. De prijs, een boekje met wandelroutes langs de Rijn, ging naar winnaar Hans Jongerius.

Na afsluiting van deze leerzame avond werd door de meeste aanwezigen met gezwinde spoed de bar opgezocht. Daar werd iedereen door Casa getrakteerd op een heerlijk broodje “bratwurst und sauerkraut”. Een prima afsluiting van een interessante avond. De volgende keer ben ik weer van de partij.

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
(Z)Uitnacht Arnhem