Iedere maand vragen wij Arnhemmers om onze oren en ogen te zijn tijdens evenementen, festivals, exposities en voorstellingen. Trudi Hendriks bezocht Kunst op de Koffie in het Spijkerkwartier en deelt haar ervaring in deze blog.
Zaterdagochtend 7 oktober om 11.00 uur zijn de medewerkers van Kunst op de Koffie (KODK) in brasserie Thialf bezig met het klaarleggen van de toegangsbewijzen: porseleinen (koffie) lepels die stuk voor stuk handgemaakt zijn door Anook Cléonne, medewerker, kunstenaar en bewoonster van de wijk Spijkerkwartier.
KODK 2017 is inmiddels alweer de vierde editie. Wijkbewoners stellen hun huiskamer, en soms hun hele huis, ter beschikking aan een beeldend kunstenaar. Dit jaar waren er in 25 huizen en in café Vrijdag, cafetaria Dolfijn en Spijk! totaal 28 kunstenaars te zien. Aan de hand van het programmaboekje stippelen we, met een kopje koffie in brasserie Thialf, een route uit door de wijk.
Ondanks de voortdurende miezerregen lopen we om 12.00 uur naar de eerste woning in het pas opgeleverde Dullerthofje. De aanwezige kunstenares heet samen met de bewoners de bezoekers welkom en vertelt over haar werk en de achtergronden. Ook heel leuk om de nieuwste woningen van de wijk eens van binnen te zien. We lopen kris kras door de wijk en zien verschillend groot en klein werk van jonge en oudere kunstenaars in allerlei soorten huizen.
Overal ontvangen de kunstenaars met de bewoners de bezoekers en hangt een gemoedelijke en vaak enthousiaste sfeer. Er is steeds een ongedwongen contact tussen kunstenaar en bezoeker. Opvallend is dat de bewoners vaak al langere tijd in de voorbereiding contacten hebben gehad met de kunstenaars over het tentoongestelde werk. Meubilair en eigen kunst is uit de woonkamers verwijderd. De nieuwe kunst is daar thuis gaan horen.
Buurtbewoners ontmoeten elkaar in de wijk. Op straat lopen, ook op zondag 8 oktober met beter weer, mensen met het programmaboekje in de hand en de koffielepels om hun nek van huis naar huis. Veel drukte en geroezemoes, leuke en interessante gesprekken en gelegitimeerd rondneuzen in andermans woning. Kunst Op De Koffie wordt door wijkbewoners dan ook wel ‘gluren bij de buren’ genoemd.
Tijdens de pitstop voor koffie luisteren we naar een autobiografisch verhaal van performer Pim Steinman in Spijk!. Schuin aan de overkant bij cafetaria Dolfijn geeft Mariël Smit liggend in de koelvitrine zingend haar visie op de het klimaat. Het gewone leven gaat daar door; een onverstoorbare klant eet een frikandel en drinkt er een colaatje bij.
Als wijkbewoner is Kunst op de Koffie iedere keer weer verrassend en hartverwarmend om te ervaren. Trots op de wijk, de huizen, de bewoners, de sfeer èn de kunst. Deze editie van Kunst op de Koffie was weer inspirerend, boeiend en verrassend. De initiatiefneemsters Carien Poissonier en Anook Cléonne, en alle medewerkers van het Kunst op de Koffie team, kunnen dik tevreden zijn. We kijken uit naar de editie van 2019.
In Museum Arnhem is in de koepelzaal tot 15 oktober de expositie ‘Van spijker tot spijker’ te zien, bestaande uit kunstwerken die normaal gesproken bij bewoners van het Spijkerkwartier aan de muur hangen.
Foto’s Trudi Hendriks, Rien Meijer en Jet de Bruijn