« Alle Evenementen

Zomerwandelroute: Arnhemse bomen vertellen

15 juni: 08:00 - 15 september: 17:00

Gratis
Poortwachters - fotografie Bram Goots

Alleen deze zomer kan je Arnhemse bomen op een unieke manier ervaren. Luister naar een 374 jaar oude Poortwachter in Gulden Bodem. Welke verhalen heeft een bomenfluisteraar opgevangen? Hoe ademt de Rode Beuk bij Zypendaal? En groeit hij elke dag? Wat normaal voor ons verborgen blijft valt nu te beleven. In het kader van 125 jaar Sonsbeekpark is er een bijzondere wandelroute “Arnhemse bomen vertellen”. Bezoek de artistieke installatie van 15 juni tot 15 september 2024 in Sonsbeekpark, Zypendaal en Gulden Bodem.

Beleef de parken en haar bomen op een nieuwe manier. Word je meer bewust van het natuurlijk en cultureel erfgoed dat de parken te bieden hebben. Dit kunstproject is een creatie van Anaïs Berck, een collectief van mensen, bomen en algoritmes.

Bewegende bomen

Arnhemse bomen, we lopen er doorgaans gewoon voorbij. We vinden ze normaal en als we ze al opmerken, zien ze er hetzelfde uit. Onze huizen zijn gemaakt met hout. Bomen geven ons ook medicijnen, eten, warmte, zuurstof en we zoeken hun schaduw op tijdens hete zomers. Wist je dat een boom van uur tot uur beweegt? Dat kan je met ‘Arnhemse Bomen Vertellen” ervaren.

Tijdens ‘Arnhemse Bomen Vertellen’ sta je stil bij bomen, zoals bij een kunstwerk in een museum. In de drie parken leven zeer bijzondere en oude bomen. Aan de hand van sensoren die in zes bomen zijn geïnstalleerd, maakt ‘Arnhemse Bomen Vertellen’ zichtbaar wat anders verborgen blijft voor het menselijke oog: het bewegen van de stam, de CO2- en wateraanvoer, de temperatuur in de lucht en bij de wortels, de hoeveelheid zonlicht die de bomen helpt bij hun fotosynthese.

Altijd anders

Van uur tot uur zie je veranderingen in de stam van de boom, waardoor die boom gaat leven. De installatie nodigt bezoekers dan ook uit om deze bijzondere bomen te waarderen als actieve, groeiende, veranderende levende wezens, waarmee je ook een relatie kan aangaan. Je maakt kennis met de Allenige Eik in de Moerasweide, de Paardenkastanje bij de Witte Villa, de Boseik onderweg naar de Belvedère-toren, één van de Rode Beuken bij het Kasteel van Zypendaal, één van de Poortwachters bij Gulden Bodem en een Douglasspar in Schaarsbergen-Zuid.

QR-code in bankje

Bij elk van de bomen is een houten bankje geplaatst met daarop een QR-code. Deze bankjes zijn gemaakt van hout dat van Arnhemse bomen afkomstig is. Als je code scant, word je naar een webpagina geleid, waar verhaalfragmenten, een artistieke soundscape en digitale beelden je inzicht geven in het leven en de geschiedenis van de boom. Wat je te zien en te horen krijgt, hangt af van je locatie en van de data die de sensoren verzenden. Laat je verrassen!

Praktisch

Het vertrekpunt is bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek, waar je een kaartje met een route vindt. Je kan de installatie bezoeken door alle zes bomen te ontmoeten tijdens een wandeling van ongeveer 7km. Of je kan ervoor kiezen om vijf van de zes bomen te ontmoeten tijdens een parcours van 4km. Deze vijf bomen zijn ook te bezoeken via de paden voor mindervaliden. Bezoekers die geen smartphone hebben of liever niet wandelen, kunnen de portretten van de zes bomen bezoeken via een touchscreen dat opgesteld staat in bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek. Daar vind je ook een kleine tentoonstelling.

Benieuwd wat er nog meer te doen is? Bekijk de agenda van UIT in Arnhem

Gegevens

Begin:
15 juni: 08:00
Einde:
15 september: 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , ,
Website:
https://www.arnhemklimaatbestendig.nl/arnhemse-bomen-vertellen/

Locatie

Molenplaats Sonsbeek
Zijpendaalseweg 24a
Arnhem, Gelderland 6814 CL Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0267029000
Website:
https://www.natuurcentrumarnhem.nl