« Alle Evenementen

Museum Arnhem: Kunst in het derde rijk

5 november 2023 - 14 april 2024

€15

Met de tentoonstelling Kunst in het derde rijk – Verleiding en afleiding reflecteert Museum Arnhem op de kunst uit de periode van het ‘derde rijk’, 1933-1945. Hoe ziet deze kunst eruit? Waarom was er tijdens het naziregime, bekend om zijn politieke geweld, oorlog en de Holocaust, zoveel aandacht voor de hedendaagse kunst? Steunden de kunstenaars het regime, steunde het regime de kunstenaars, of beide? 

Kunst in het derde rijk biedt een overzicht van schilder- en beeldhouwkunst onder het naziregime in Duitsland. Vooral kunst uit de periode 1937-1944, die werd tentoongesteld op de jaarlijkse Große Deutsche Kunstausstellung in München, is te zien. Deze tentoonstellingen werden door de staat georganiseerd. Hier kwamen enorme aantallen mensen op af. Er werd in deze periode werk van duizenden kunstenaars getoond, dat qua stijl en onderwerp voldeed aan de denkbeelden van de nationaalsocialisten. Deze kunstwerken werden op grote schaal getoond en aangekocht door burgers, de staat en haar nazileiders. Daar profiteerden de deelnemende kunstenaars flink van. Maar ook de staat profiteerde: kunst vormde een afleiding van de misdadige praktijken van de nazi’s en een succesvol verleidingsmiddel voor hun ideologie. Hoe ver gingen de nazi’s in het controleren van de kunstwereld?

Kunst in het derde rijk presenteert zo’n negentig schilder- en beeldhouwwerken van kunstenaars als Claus Bergen, Paul Mathias Padua, Ria Picco-Rückert, Adolf Reich, Ivo Saliger, Josef Thorak, Else Wex-Cleemann, Adolf Wissel en Adolf Ziegler. Het meeste werk is na 1944 (bijna) niet meer tentoongesteld. Het is nu dus voor het eerst sinds 1944 dat deze vele verschillende kunstwerken samenkomen in één overzichtstentoonstelling en dat er door een kunstmuseum in Nederland op deze schaal aandacht wordt gegeven aan deze beladen periode in de Duitse kunstgeschiedenis.

Gegevens

Begin:
5 november 2023
Einde:
14 april
Kosten:
€15
Website:
https://museumarnhem.nl/nl/tentoonstellingen/kunst-in-het-derde-rijk

Organisator

Museum Arnhem
Telefoon:
026 303 1400
Website:
www.museumarnhem.nl

Locatie

Museum Arnhem
Utrechtseweg 87
Arnhem, 6812 AA Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
026 303 1400
Website:
https://www.museumarnhem.nl