Nee, ze zijn géén tweeling. En ja, ze eten élke dag vis. En de styling met die petjes, die hebben ze zelf bedacht. Beetje Peaky Blinders avant la lettre. Van 28 juni tot 1 juli staan ze weer in het Musispark tijdens ArnhemProeft!. Uit in Arnhem kreeg een voorproefje.
Interview: Nicole Beaujean
Foto’s: Eva Broekema
‘Visbroertjes’ Wiebe en Luuk de Haan komen uit een Velps gezin van maar liefst negen(!) kinderen. “Dat komt ervan als je zulke leuke kinderen krijgt,” lacht Wiebe. “Dan wil je niet meer stoppen!” Die humor, die gevatheid, dat zit in de familie. Misschien móesten ze thuis wel bijdehand zijn om aandacht te vragen, wie zal het zeggen? Er was in elk geval altijd gezellige competitie onderling. En op familiefeestjes is het nog steeds een gesnater van jewelste.
Mannenwereld
Wiebe (32) en Luuk (28) hebben samen ruim 25 jaar ervaring in het verkopen en bereiden van vis. Na groenten en brood ging Wiebe, net als zijn broer Luuk, vis verkopen in Velp. In 2012 begonnen de broers, naast hun vaste baan, als zelfstandig cateraars op feesten en foodfestivals. Wiebe: “De viswereld is een mannenwereld: stoer, eerlijk, puur. En dichtbij de natuur: we werken met levende natuurproducten uit de diepte van de zee. Het is een echt ambacht: niet iedereen kan vis fileren. Luuk heeft het mij geleerd, maar hij kan het nog steeds veel beter dan ik. We hebben allebei de SVO Food vakopleiding Vis gedaan in Wageningen.”
Vangnet
Luuk: “Wiebe is weer veel beter met de boekhouding en de marketing. Hij is ook wat aardiger dan ik; daarom voert hij de empathische gesprekken op ons werk. Ik ben een stuk commerciëler en vind het juist een sport om zaken te doen.” Handig, zo’n natuurlijke taakverdeling. En zo’n groot gezin is extra handig als je net een viswinkel en visbar hebt geopend: broers Tom en Rick en zus Linda helpen geregeld mee in de zaak. “Op zaterdagavond zijn wij helemaal gesloopt na een week hard werken. Dan is het supertof dat de familie een handje meehelpt. We hebben sowieso een groot sociaal vangnet om ons heen.”
Zilte Zeemeermin
Wiebe: “Eind 2017 hoorde Luuk dat er een pand vrij kwam in de Steenstraat. We zagen het meteen voor ons: een verse-vismarkt én een visbar. Behalve tof leek het ons ook slim, want het cateringseizoen duurt niet het hele jaar; in de winter was het te rustig. De kogel was snel door de kerk en De Zilte Zeemeermin was geboren.’ Het komische duo verzorgt nog steeds de catering op feesten en evenementen, maar levert inmiddels ook aan de horeca in Arnhem en omstreken. Op het verlanglijstje staan workshops voor bijvoorbeeld oesters, die moeten plaatsvinden in de snijruimte achter in zaak.
Vissticks
“En dan te bedenken dat ik tien jaar geleden echt geen oesters lustte,” lacht Wiebe. “Die heb ik echt moeten léren eten; mijn allereerste oester vond ik echt smerig. Maar met een positieve instelling kun je je smaak veranderen. Het kán gewoon niet: oesters serveren als je ze zelf niet lekker vindt. Wij aten vroeger thuis trouwens alleen maar vissticks. Op zaterdag gingen we wel eens met mijn vader naar de markt voor haring of kibbeling. Nu eet ik élke dag vis, soms al als ontbijt! Ik mag graag geloven dat ik mijn vrouw heb versierd met mijn geheime zalmrecept: zalm uit de oven, gevuld met roomkaas, met pesto en spek.”
Nieuwe haring
Om nog af en toe bij vrouw en kind te zijn rookt Wiebe de zalm elke woensdagmiddag thuis. Na vier hectische maanden komt er langzaam maar zeker wat routine in de zaak. In juni hopen de Visbroertjes zelfs een paar dagen naar Denemarken te reizen om daar een partij nieuwe haring op te halen. Luuk: “Je kunt niet het hele jaar dezelfde vis serveren. Mei/juni is het seizoen van de haring en de platvissen: schol, schar en tong. Wij verkopen het liefst alleen Nederlandse vis, maar er is ook vraag naar zalm en die komt toch echt uit Noorwegen; daar ontkom je niet aan.”
‘Plofkippen’ uit zee
“We kopen met opzet heel veel bijvangst uit de Noordzee,” vult Wiebe aan. “Veel viswinkels verkopen Tilapia en Pangasius: de ‘plofkippen uit zee’. Daar doen wij niet aan mee. Bijvangst (wijting, steenbolk, bot) kun je heerlijk klaarmaken, kijk maar op Google, en is veel goedkoper. Uit principe verkopen wij geen paling; die staat op de rode lijst, net als de blauwvintonijn. Wij hebben een prima alternatief: de gerookte meervalfilet. Met hun ogen dicht proeven mensen het verschil met paling niet eens. De paling is een mysterieuze vis, die langzaam groeit en alleen paait in de Saragossazee. Als we niet ingrijpen, sterft de paling uit. En ik wil graag dat mijn kinderen er later ook nog van kunnen genieten.”