CASA Archicadië, Showroom

Iedere maand vragen wij Arnhemmers om onze oren en ogen te zijn tijdens evenementen, festivals, exposities en voorstellingen. Theo Brink bezocht de showroom van CASA Archicadië en deelt zijn ervaring middels deze blog.

Het gezellige geroezemoes ebt langzaam weg als CASA directeur Edwin Verdurmen om iets over 8 uur de avond opent. Alle stoelen zijn bezet, niet gek natuurlijk als je weet dat het vanavond gaat over zelfbouwprojecten, CPO en tiny-houses (kleine flexibele woningen). Dit laatste is een wens van velen om de materialistische maatschappij te ontvluchten en de eigen footprint te minimaliseren.
Maar de praktijk is weerbarstig, regelgeving en beschikbare locaties staan ontwikkelingen in de weg.
Hoe staat het er in Arnhem voor? Meerdere sprekers komen aan het woord.

Architectuurcriticus van de Volkskrant Kirsten Hannema geeft eerst een aantal tips. Bouw “wilde” woningen, bouw klein (ruimte en energie), bouw met afval (circulair, kosten), doe het zelf (kosten), stroomlijn smaken (samenhang met ruime regels), geen huis maar lofts in bestaand (in scholen, kerken, pakhuizen).

NEXIT architect Addy de Boer schetst de ontwikkelingen (collectief) particulier opdrachtgeverschap in Arnhem. Klushuizen Sint Maarten, het defensieterrein Koningsweg, een “pakhuis” in de Nijhofstraat, herenhuizen hoek Rodenburgstraat/Broerenstraat. Prachtige voorbeelden. Bij dit laatste schetsen 2 aanwezige enthousiaste toekomstige bewoners kort het gelopen traject.

Arjenne van Berkum van FARO architectuur legt het schitterende huisje Tiny Tim uit. 100% duurzaam en autarkisch (zelfvoorzienend) op het gebied van water en energie. 15m2 woonruimte d.m.v. een flexibel en multifunctioneel interieur. Met een prachtige afwerking aan de buitenkant van gebrand hout, een in Japan veel gebruikte methode.

Een bouwer van tiny-houses. Dimka Wentzel, heeft zich laten inspireren door tiny-houses uit Amerika en heeft het ook zelf getest. Hij heeft er inmiddels 5 gebouwd die ook daadwerkelijk gebruikt worden voor (semi) permanente bewoning.

Voor Denise Filippo is het klein-wonen in natuurlijke omgeving voor een periode van 2 tot 4 jaar het ideaal. In Arnhem lukt dat niet, bestemmingsplannen zitten in de weg, Ze woont nu als alternatief in een camper maar zoekt een flexibele woonplek, iets groter dan de Tiny Tim.

Geert Ritsema (SP), wethouder ruimtelijke ordening/mobiliteit/wonen, geeft aan dat de wil er wel is maar dat er echte trekkers nodig zijn. Beleid wordt ontwikkeld en de vergunningverlening is versoepeld. Probleem is wel dat grond snel verkocht is en dat CPO een groepsproces is en veel tijd vergt. Vanuit de zaal worden hem diverse praktische tips aangereikt.

De laatste spreker is Ton Schulte die een conclusie trekt van het afgelopen jaar. Groen is het nieuwe goud en zwart/geel is niet alleen Vitesse maar ook CASA. Voorbeelden van gerealiseerde toppers zijn het nieuwe Musis, Theater a/d Rijn en de Jansbeek. Koester je klassiekers, laat Archicadië groeien.

De avond had wel uren langer kunnen duren. Maar de bar roept. Ruimte genoeg om na te praten onder het genot van een glaasje.

Op 23 januari 2018 is de volgende CASA bijeenkomst met als titel CASA-Vista. Gastspreker is dan o.a. Maarten Hajer, voormalig directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving en in 2016 Chief Curator van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam.
Zet het vast in je agenda, zeer de moeite waard.

Theo Brink, liefhebber van Arnhem en van kunst.

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
(Z)Uitnacht Arnhem