Wethouder Hans Giesing: uithangbord van de gemeente in de binnenstad

Please select a featured image for your post

Zijn naam klinkt als die van een Italiaanse circusdirecteur. Maar Basti Baroncini groeide op in Arnhem en zijn ambities liggen op een heel ander vlak. Na twaalf afleveringen van talkshow Herman Centraal is hij toe aan vakantie. Al blijven de ideeën zich gewoon aandienen.

Interview: Nicole Beaujean
Fotografie: Eva Broekema

Hij noemt zichzelf geen ‘import-Arnhemmer’ meer, omdat hij zich na acht jaar enorm thuis voelt in de stad. “Toen mijn vriendin en ik acht jaar geleden Arnhem kwamen bekijken, hebben we een lange wandeling door de stad gemaakt. Afgezien van dat vreselijke tijdelijke station werden we erg enthousiast: de hardlopers in de groene parken, de terrassen aan de Rijnkade, het gezellige centrum. We besloten een jaren-dertighuis te kopen in Heijenoord, waar we nog steeds met veel plezier wonen, inmiddels samen met onze eigen ‘Arnhemse meisjes’ (één en drie jaar jong).”


Uithangbord

Als ambtenaar voor het ministerie van Financiën in Den Haag werd Hans Giesing (39) in 2009 gevraagd mee te schrijven aan het Arnhemse verkiezingsprogramma voor D66. Vanaf dat moment verliep zijn politieke carrière volgens het boekje, maar toch totaal ongepland: gemeenteraadslid, fractievoorzitter, lijsttrekker en uiteindelijk dus wethouder. “Ik kan je verzekeren: sindsdien loop ik op een andere manier door de stad. Je voelt je verantwoordelijk en bent niet meer anoniem; in feite ben ik het uithangbord van de gemeente in de binnenstad.”


Smoel voor Stegenkwartier

Om van Arnhem centrum weer een bruisende binnenstad te maken, zijn volgens Giesing de ondernemers aan zet. “Ik ben coördinerend wethouder voor verbinding, maar de initiatieven komen van de winkels en de horeca zelf. Zo lanceerde René Kraaijenbrink van Wilke Tabak een leuk plan voor de Koningstraat: vrolijke en koninklijke oranje/blauwe vlaggen. Als gemeente zorgen wij dan voor de juiste vergunningen en krijgen ze alle medewerking. Datzelfde geldt voor de wedstrijd ‘Created on Friday’, om het Stegenkwartier meer smoel te geven. Binnenkort worden aan de Wielakkerstraat en de Zwanenstraat groene toegangsbogen geplaatst.”


Vitesse

De binnenstad heeft over een tijdje een ander aangezicht: Building026 is dan af, Musis Arnhem verbouwd, het Paradijs en Grote Broer bewoond, de nieuwe Pathé bioscoop geopend en het centraal station eindelijk voltooid. “Als ik ìets heb geleerd van de afgelopen tien jaar, is het wel dat we de toekomst niet kunnen voorspellen,” aldus Hans. “Maar wat ik zeker weet, is dat ons centrum dan nog steeds een fijne ontmoetingsplek is voor iedereen. Een bruisende binnenstad is minstens zo belangrijk als de prestaties van Vitesse.”

Hans geeft het [Made in Arnhem] estafettestokje door aan José Teunissen, lector Modevormgeving bij ArtEZ. Hij wilt graag van José horen hoe Arnhem modestad van Nederland kan blijven.

“Als ik ìets heb geleerd van de afgelopen tien jaar, is het wel dat we de toekomst niet kunnen voorspellen.”

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem