Waar je woont is ongelooflijk belangrijk. Niet voor niets koos Betty Jacobi na zeven jaar randstad weer voor de menselijke maat van Arnhem. Toch had ze de hectiek van de grote stad niet willen missen. Ze deed er veel ervaring op, die haar in haar functie van ‘makelaar duurzame initiatieven’ voor de gemeente Arnhem goed van pas komt.
Interview: Nicole Beaujean
Fotografie: Eva Broekema
Bestuursadviseur Betty Jacobi (46) is geboren en grotendeels getogen in Arnhem. Na een aantal studiejaren rechten in Nijmegen en een carrière als makelaar in Den Haag is ze terug op het nest: “Al tijdens mijn opleiding makelaardij en assurantiën wist ik dat ik dat beroep geen leven lang zou uitoefenen. Toch vond ik het bijzonder om mensen en woningen te matchen. Het geeft een goed gevoel om klanten aan een fijn thuis te helpen. Ik ontfermde me bij voorkeur over de wat zwaardere sociale dossiers. Zeker toen ik later bij een woningcorporatie aan de slag ging en ook bemiddelde voor huurders.”
Bakstenen
Betty’s juridische achtergrond en haar inzicht in de menselijke drijfveren komen nog steeds goed van pas. En ook de ‘maak van je hart geen moordkuil’-mentaliteit in het westen was heel leerzaam. “Ik heb te maken gehad met heel veel verschillende bewoners: van Schilderswijk tot Statenkwartier. Dan doe je veel mensenkennis op. Maar ik zat te veel tussen de bakstenen, letterlijk en figuurlijk. Ik houd van hectiek, maar de stadse drukte kon me ook aanvliegen. Mijn gezin en ik kregen zwaar behoefte aan rust. Hier in Arnhem kan ik mijn hond uitlaten in het Sonsbeekpark zonder een enkel iemand tegen te komen.”
Duurzaamheid
Na diverse functies bij de Gemeente Arnhem werd Betty daar drie jaar geleden bestuursadviseur van de afdeling Omgevingskwaliteit. Haar werkveld: groene, innovatieve en duurzame projecten/processen vanuit het brede gemeentelijke programma Energie [made in Arnhem]. “Ik ben een aanjager en een verbinder, breng mensen graag met elkaar in contact. Eigenlijk ben ik dus nog steeds makelaar, nu van duurzaamheid. Zo ben ik betrokken bij projecten en initiatieven als Roofgarden, Kweekland, Hoeve Klein Mariëndaal, expeditie Coehoorn en de werkgroep Fairtrade.”
Stadslandbouw
“Ik probeer alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, zoals voor Stadslandbouw in Arnhem–Zuid. Denk aan het terrein van Presikhaaf Bedrijven aan de Mooieweg: bewerkt, beplant en geoogst door wijkbewoners. Een deel van deze oogst komt ten goede aan de Voedselbank. Er zit zoveel energie in deze stad. Ondernemersbloed zit zeker in de familie; ik zie overal kansen en steek graag de handen uit de mouwen. Je kunt me dus gerust een ondernemende ambtenaar noemen.”
Betty geeft het [Made in Arnhem]-estafettestokje met plezier door aan Ria Bosman van cadeauwinkel WAAR. Zij laat met WAAR zien dat hip, trendy én MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) uitstekend samengaan.
“Ik ben een aanjager en een verbinder, breng mensen graag met elkaar in contact”