Iedereen kan filmpjes maken met zijn smartphone. En veel mensen hebben leuke, creatieve ideeën. Klaas Arie Westland wil Gelderse filmmakers, ideëenbedenkers én filmliefhebbers samenbrengen in een regionaal clubhuis. Waar je dus ook best alleen van film mag genieten.
Interview: Nicole Beaujean
Fotografie: Eva Broekema
Klaas Arie Westland (39) is niet zomaar een filmmaker. Het liefst zet hij film in om mensen bij elkaar te brengen: filmmakers, filmliefhebbers en mensen met goede ideeën. Twee jaar geleden verhuisde hij voor de liefde naar Arnhem en zijn netwerk is nu al indrukwekkend. “Na mijn opleiding audiovisuele vormgeving aan AKV St. Joost in Breda droomde ook ik natuurlijk van een succesvolle speelfilm vóór mijn dertigste. Het is heel eervol als je film wordt geselecteerd voor het IDFA, maar van artistieke erkenning alleen kun je niet leven. Al doende kwam ik erachter dat mijn hart ligt bij documentaire/fictie – en dan het liefst dicht bij huis.”
Arnhems filmtalent
Vlak bij zijn woonhuis, in de Kleine Campus aan de Statenlaan, organiseerde Klaas Arie vorig jaar een gratis filmavond met korte films van regionaal filmtalent. Zonder al te veel publiciteit kwamen er veertig mensen op af. De tweede filmavond in Focus Filmtheater trok al zeventig man publiek. Gelders Doek was geboren. Klaas Arie: “Gelders Doek is een netwerk en samenwerkingsverband voor individuele filmmakers uit Gelderland. Ik droom van een actieve filmcommunity, waar ook filmliefhebbers en ideeënbedenkers elkaar vinden. Elke maand vertonen we een verrassende potpourri van films, waarbij het publiek het gesprek kan aangaan met de makers. Het is mijn missie om mensen via film te verbinden en bovendien hun ogen te openen voor hun eigen omgeving.”
Fair trade film
Naast deze sociaal-maatschappelijke missie wil Klaas Arie graag een alternatief uitvinden voor de traditionele manier van filmdistributie en recetteverdeling: “Een soort fair trade voor film dus, zodat de opbrengsten rechtstreeks bij de makers terechtkomen. Gelders Doek hecht aan de waarden eerlijk, duurzaam, sociaal, waardevol en lokaal. Ik nodig professionele Gelderse filmmakers van harte uit iets te maken over hun eigen straat of wijk. Zo kunnen we film inzetten voor sociale cohesie: ontmoeting, cultuur en debat. Het clubhuis van Gelders Doek wordt dan een plek waar films ontstaan, waar kunst samenkomt met de lokale samenleving.”
Klaas Arie draagt het [Made in Arnhem]-estafettestokje over aan gastheer Basti Baroncini van Herman Centraal: “Basti wil laten zien hoeveel moois en bijzonders er in onze stad gebeurt. Hij zet in op analoog in plaats van digitaal contact, om Arnhemmers te inspireren en met elkaar te verbinden.”
“Ik droom van een actieve Gelderse filmcommunity”