Winterspelen

Winterspelen Museum Arnhem

Iedere maand vragen wij Arnhemmers om onze oren en ogen te zijn tijdens evenementen, festivals, exposities en voorstellingen. Marsha de Munnik bezocht de Winterspelen in Museum Arnhem en deelt haar ervaring in deze blog.

Kunst inspireert. Kunst raakt. Je vindt iets mooi of lelijk. Je voelt misschien ontroering, afschuw of een andere emotie. Hoe dan ook, kunst doet iets met je. Ik ga opzoek bij de Winterspelen. 

Mijn bedrijf richt zich op peptalks en playbased learning. Een bezoek aan Museum Arnhem sluit daar perfect op aan. Het leven is spelen en in Museum Arnhem kun je dat volop doen! Je komt in aanraking met allerlei vormen van play. Onder andere object play, body play en imaginative play.

Het afgelopen weekend was er niet alleen veel te zien maar ook veel te doen. Naast de brede vaste collectie konden wij ook het slotweekend meemaken van het performatieve project Ademruimte waarin de onzichtbare ruimte en de lucht tussen bewegende mensen wordt verkend. Ook werden De Winterspelen gehouden, georganiseerd door studenten van ArtEZ. Op diverse plekken in het museum konden we meedoen aan allerlei spelvormen.

Museum Arnhem biedt het podium aan de Jeanne Oosting Prijs (tot en met 15 januari). Dit jaar is de prijs toegekend aan Kinke Kooij en Jo Baer. In het centrum van het museum, waar een prachtige kerkorgel staat, hangt een groot doek van Kinke Kooij. Kleurrijk en vol vrouwelijke vormen. Bijzonder is dat ook al het materiaal van haar voorwerk te bewonderen is.

Op 17 december jl. is de tentoonstelling Peter Alma. Van De Stijl tot communisme geopend. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de internationale kunstbeweging De Stijl is opgericht. Nederland viert dit met het feestjaar ‘Van Mondriaan tot Dutch Design. 100 jaar De Stijl’. Museum Arnhem sluit hierbij aan en brengt voor het eerst sinds vijftig jaar een museaal overzicht van Peter Alma (1886 – 1969) die zijn leven wijdde aan het creëren van kunst voor de samenleving. Hij is bekend van zijn werk met sterke geometrische vormen, afbeeldingen van groepen arbeiders, zijn muurschilderingen in (openbare) gebouwen (het meest bekend is zijn werk in het Amstelstation) en van zijn beeldstatistieken of infographics. Deze tentoonstelling is nog te zien tot en met 19 maart.

Tot en met 29 januari is tentoonstelling Millennials te zien. Millennials worden getypeerd als jongeren die oppervlakkig en egocentrisch zouden zijn, vergroeid met mobieltje en sociale media. Opvallend in deze tentoonstelling is het aantal video-installaties en het object van Sachi Miyachi. Een van de objecten van Thomas Kuijpers zorgde voor een heel ongemakkelijk gevoel. Welk object? Ga het zelf ervaren!

Uiteraard heb je in een museum te maken met het onderwerp tijd, maar door het grote aanbod en haar diversiteit viel ons dat nog meer op. Zo stonden wij het ene moment nog in de tijd van de communisten om het andere moment in het nu te staan met objecten gelinkt aan terreurdreiging.

Natuurlijk was ons bezoek aan museum Arnhem niet compleet zonder onze bijdrage aan de zelfie zuil en een kopje thee met een verrukkelijk kokosmakroontje in het Museumcafé.

De verbeelding aan de macht. Dat doet een bezoek aan Museum Arnhem met je. Tot de volgende Winterspelen!

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem