Petra van Stijn: ‘Ouwehoeren’ in de wassalon

Please select a featured image for your post

Oma was een groot zakelijk talent en vader gaf dat zakeninstinct door aan Petra en diens twee zussen. Aardappelgroothandel, kolenopslag, automaterialenmagazijn, garage, tankstations en wassalon: de familie Van Stijn bezit creativiteit en handelsgeest. Waar in de jaren zestig de prostituées hun bedrijfswas kwamen draaien blaast Petra van Stijn (53) de wassalon van tante Gerda nu nieuw leven in.

Interview: Nicole Beaujean
Fotografie: Eva Broekema

“Ik ben in het pand hiernaast geboren, een echt Arnhems meisje dus. Begin jaren zestig ging Nederland langzaam over op aardgas, dus mijn vader, kolenhandelaar, zocht alternatieve broodwinning. Op zakenreis in Londen zag hij daar op iedere straathoek een wasserette. Vanwege hun krappe behuizing en de hoge aanschafprijs hadden nog niet veel mensen een eigen wasmachine. Terug in Nederland begon hij een Miele zelfbedieningswassalon in de Spijkerstraat.”


Energiezuinige machines
De klandizie kwam uit heel Arnhem, maar vooral de dames van lichte zeden uit het Spijkerkwartier waren vaste klant. Zij hadden veel geld en veel was en lieten zich per taxi voorrijden. Ook veel horecagelegenheden lieten hun witgoed reinigen bij Petra’s tante Gerda van Stijn. Zij zwaaide de scepter in de wassalon tot haar pensioen; daarna nam de familie Dijkkamp uit Apeldoorn het over. Dit voorjaar besloot Petra de wassalon te moderniseren. “We hebben vijf energiezuinige wasmachines en drie dito drogers opgesteld en ze de namen van de ‘ouwe hoeren’ van destijds gegeven: Rebecca, Hanna, Corinna, Gijsje en An. De drogers heten Stella, Willy en Beppie. Een kleine knipoog naar de geschiedenis van dit bedrijf.”


Verse-bonenkoffie
Kwinkslagen zijn er wel meer, zoals de snackautomaat met zakjes zeeppoeder, cola, Red Bull en water en het pasfotohokje. Ook origineel zijn de ‘ruilkoelkast’ en de ‘ruilboekenkast’ om restjes etenswaren en afgedankte boeken te doneren of op te halen. “Zo hopen we een bijdrage te leveren aan de bestrijding van voedselverspilling en een extra sociale functie toe te voegen aan de wassalon,” vertelt Petra.

Advocaten, accountants, makelaars en restaurants uit en van ver buiten het Spijkerkwartier laten nu hun overhemden, kostuums, toga’s en tafellinnen in de wassalon reinigen. Particulieren kunnen er bijvoorbeeld terecht voor dekbedden, matrashoezen en gordijnen.

“Op sociaal vlak heb ik nog veel meer plannen; mijn handen jeuken. Maar de start is gemaakt, met goede koffie van verse bonen en gratis wifi.”


www.wasseninarnhem.nl

Het Pakhuis, broedplaats voor gezelligheid en sociale actie, sluit per 1 oktober zijn deuren. Daarom koos de redactie deze maand voor een andere rubriekskandidaat: Petra van Stijn van Wassalon VéBé van Steijn. Zij geeft op haar beurt het estafettestokje door aan Timmo Terpstra, directeur van Peeze Koffie. “Peeze is een echt Arnhems bedrijf. Hun biologisch afbreekbare koffiecups zijn baanbrekend innovatief.”

“Zo hopen we een bijdrage te leveren aan de bestrijding van voedselverspilling”

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

* indicates required

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP