Óók feestelijk 100

Waar wij onze 100ste editie vieren, vierde mevrouw Marie van Ginkel-Boschman vorige maand haar honderdste verjaardag. Ze woont sinds 1943 in Arnhem en is nog steeds groot fan van Vitesse.

Interview: Nicole Beaujean
Fotografie: Eva Broekema

Maria Johanna Wilhelmina Boschman, deze namen kreeg ze van haar ouders. Ze werd op 14 januari 1917 in Lochem geboren, als jongste telg van het gezin met een oudere zus en twee oudere broers. Vader Boschman was tuinman, moeder Boschman huisvrouw. Zo ging dat in die tijd. “Ik was als jong meisje dol op gymnastiek,” vertelt Marie (100), “en ik was best goed in turnen, vooral in vogelnestjes maken in de ringen. Ik heb er altijd van genoten als mensen voor me klapten bij een mooie sportieve prestatie.”

Herenkapper
Op een dag hoorde Marie van haar nichtje over ‘een leuke nieuwe jongen’ die bij de herenkapper in Lochem was komen werken. Ze liep eens wat vaker onopvallend langs de kapperszaak om hem met eigen ogen te zien. En ja, ook haar leek Marinus van Ginkel heel aardig. Niet lang daarna leerden ze elkaar kennen: “Het klikte meteen,” herinnert zijn echtgenote zich. “Toen we vier jaar verkering hadden, besloot Rien werk te zoeken in Arnhem. Hij kwam terecht bij een kapperszaak op de Geitenkamp. In 1943 zijn we getrouwd en samen van Lochem naar Arnhem verhuisd.”

Bioscoop in de Steenstraat
Na de oorlog ging het stel af en toe een avondje uit in het centrum: “Bij café Riche op het Willemsplein speelde vaak een band live muziek en dronk ik een advocaatje.”
Twee zoons werden geboren, met wie ze af en toe de dierentuin bezochten en het Openluchtmuseum. “Soms gingen we samen naar de bioscoop. We keken vooral graag lachfilms of spannende films. In Arnhem heb ik ook Toon Hermans, die vorig jaar honderd zou zijn geworden, voor het eerst in het theater gezien.”

Zit er ook iets van satire in het boek? Drijf je de spot met het genre zelfhulpboek en alle zelfbenoemde goeroes?
“Nee, ik heb het niet opgevat als satire. Ik heb vooral gedacht: wat gaat er door het hoofd van iemand die dit soort boeken schrijft? Ik heb er ook wel een zekere bewondering voor dat mensen dat kunnen. Daarvoor moet je toch behoorlijk overtuigd zijn van jezelf. Dat fascineert me.”

Vitesse
Behalve van de Limburgse cabaretier is Marie van Ginkel nog steeds groot fan van Vitesse. Ze mist geen enkele wedstrijd op tv en kent zelfs nog een paar voetballers bij naam en toenaam.
In 74 jaar tijd is de jubilaresse bijna een echte Ernemse geworden: “Rien wilde best terug naar Lochem, maar ik niet, hoor. Ik vind het daar veel te stil. Ik vond het leuk om boodschappen te doen in de stad. Ook gingen we regelmatig wandelen en fietsen met z’n tweeën, in Arnhem en in de omgeving. We hielden allebei van de natuur. Arnhem is echt mijn thuis geworden. En het bevalt me nog steeds goed hier.”

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem