Maison the FAUX: “Het is gewoon bloed, zweet en naaien”

Maison the faux

Modetalenten Tessa de Boer en Joris Suk geven de mode-industrie met hun Maison the FAUX een vette knipoog. “Wie denkt dat het allemaal glitter en glamour is, vergist zich stevig. De glamour is voor vóór de schermen. Daarachter is het gewoon keihard werken: bloed, zweet en naaien.”

Interview: Nicole Beaujean
Fotografie: Eva Broekema

Ze leerden elkaar kennen tijdens hun studie Fashion Design aan ArtEZ. Inmiddels opereren Tessa (26) en Joris (29) bijna als een Siamese tweeling. “We denken over veel hetzelfde, maar we kunnen allebei heel verschillende dingen. Daardoor vullen we elkaar goed aan,” vertelt Tessa.

“Er is tussen ons veel liefde en vertrouwen,” vult Joris aan, “maar we kunnen ook snoeihard zijn. Soms moet dat ook, omdat je het beste wilt, voor elkaar en voor ons bedrijf.”


Rookgordijnen
Tijdens de Amsterdam Fashion Week in januari 2014 lanceerde het ontwerpduo hun prikkelende label Maison the FAUX. Tessa: “Vanuit een grote liefde voor mode drijven we er tegelijkertijd de spot mee. ‘Faux’ betekent niet voor niets ‘bluf’, of ‘bedrieglijk’. We werpen graag een rookgordijn op.”

Joris: “Maison the FAUX is veel meer dan een modehuis en kleding is maar een onderdeel van ons concept. Het gaat om het verhaal dat we willen vertellen. Dat doen we graag in een ‘Gesamtkunstwerk’: conceptuele, theatrale shows met royale decors.

Wij willen continu onderzoeken hoe wij ons verhouden tot mode, de maatschappij, het leven zelf. Met alle paradoxen die daarbij horen. Zo’n catwalkshow bijvoorbeeld: aan de ene kant kijken we met ontzetting naar verschrikkelijk magere modellen op hoge hakken. En toch heeft zo’n show iets magisch.”


Duurzaam en lokaal
Tessa: “Door middel van kleding geef je je eigen identiteit vorm. Wij zijn ambassadeurs van de zelfexpressie. Wees jezelf en spiegel je niet constant aan een ander. Daarom zijn trends ook zo’n raar fenomeen. Doe en draag wat bij je past, niet wat het modebeeld voorschrijft.”

Maison the FAUX is een collectief van creatieve freelancers, résidents genoemd, uit diverse disciplines. De productie is in handen van ateliers om de hoek. Hiervoor wordt gerecycled denim, leer en bont gebruikt. Duurzaam en lokaal dus, maar: “Sustainability en fair trade zouden vanzelfsprekend moeten zijn,” vindt Joris. “Als jonge maker mag je niet anders te werk gaan. Daar hoeft de klant trouwens niets van te merken. De idealen liggen bij ons.”

Vijf collecties en presentaties, verschillende tentoonstellingen en enkele performances verder heeft Maison the FAUX grote internationale ambities. Tessa: “Arnhem is een fijne werkplek; het is onze basis van rust en concentratie. Dat geeft focus. Maar we laten graag de hele wereld kennismaken met ons DNA.”

Joris en Tessa dragen het [Made in Arnhem]-estafettestokje over aan Huub Kwekkeboom van 2Switch: “Deze manager innovatie, projecten, reststromen en textiel heeft een kloppend hart voor Arnhem en is een bevlogen samenwerkingspartner.”

“Wij zijn ambassadeurs van de zelfexpressie”

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

* indicates required

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP