Een eigen huis, maar dan anders

Je wilt zelf bepalen hoe je toekomstige huis er uitziet. En niet dat een ander het voor je bedenkt. Zit je dan goed in Arnhem? Architectuurcentrum CASA houdt op dinsdag 12 december in Showroom Arnhem een bijeenkomst om te bezien hoe de vlag er in de provinciehoofdstad bij hangt. Titel van de avond: Archicadië

Zelfbouwprojecten, Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), ‘tiny houses’… Alle alternatieven voor het gebruikelijke wonen komen aan de orde. Iedereen is welkom.

Interview: Henk Aalbers
Foto’s: Archicadië Ontwerp: Accu Grafisch Ontwerp
Impressie: NEXIT architecten, Arnhem
Tiny house: Lena van der Wal
St.-Martenshof: NEXIT architecten, Arnhem/ Thea van den Heuvel DAPh

CASA-programmeur Ton Schulte beschrijft de sfeer van de bijeenkomst als ‘De Wereld Draait Door’-achtig. “Informatief, maar niet langdradig,” verduidelijkt hij.

De behoefte aan ‘alternatief’ is groot, zegt Schulte. Ook in Arnhem. De run op de kavels aan de Rodenburgstraat, waar zelfbouw tot de mogelijkheden hoort, bewijst dat volgens hem. Zelfbouw is veelal verbonden met de wens om anders te leven: meer klimaatneutraal met minder spullen en liefst zonder (zware) hypotheek, waardoor meer tijd overblijft om te leven.


Sint Marten
“De centrale vraag die we op de bijeenkomst aan de orde stellen, is of er in Arnhem letterlijk en figuurlijk genoeg ruimte is voor een andere manier van bouwen.”

De crisis, die ook projectontwikkelaars en makelaars trof, leek een paar jaar geleden kansen te bieden aan alternatieven. Ook in Arnhem. Schulte noemt Sint Martenshof als het meest sprekende voorbeeld. Dit project bood particulieren de kans om van uitgewoonde huizen in de wijk Sint Marten hun eigen paleisjes te maken. “Mensen kregen de mogelijkheid het heft in eigen hand te nemen, al dan niet in samenwerking met een architect.”


Almere
Maar nu de crisis voorbij is, lijkt het in Arnhem weer business as usual, constateert Schulte. Dat het wel degelijk anders kan, bewijst Almere: “Die gemeente profileert zich nadrukkelijk op het terrein van alternatieve vormen van bouwen en wonen.”

Een flink aantal deskundigen luistert de CASA-bijeenkomst op, zoals architectuurcriticus Kirsten Hannema (Volkskrant), NEXIT-architect Addy de Boer (betrokken bij diverse lokale zelfbouwprojecten), Anouk en Alexander Straus (particuliere opdrachtgevers aan de Rodenburgstraat), tiny-housebouwer Dimka Wentzel en wethouder ‘wonen’ Geert Ritsema (Gemeente Arnhem).

Showroom Arnhem is gevestigd aan de Langstraat 20. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Entree 5 euro (studenten en leden van de CASA-sociëteit gratis).

CASA VISTA! in 2018
Klimaatverandering en energietransitie, urbanisatie en massamigratie, digitalisering en robotisering; de wereld van vandaag verandert in rap tempo. Wat betekent dat voor de stad en voor Arnhem in het bijzonder?In 2018 wil het Arnhems architectuurcentrum CASA tot een nieuw vergezicht op de stad komen. Hoe Arnhem in te richten, zodat we kunnen inspelen op de uitdagingen van deze tijd en die van de toekomst? Sprekers van naam en faam zijn uitgenodigd om een antwoord op deze vraag te presenteren. Voor het actuele programma: casa-arnhem.nl.

Schrijf je in voor de maandelijkse UITmail

UITplatform voor Arnhem en omgeving.

VOLG ONS OP
Vacature Uit in Arnhem