« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

De Verschrikkelijke Wittgenstein – BELLEVUE PRODUCTIES / ROELAND HOFMAN

16 maart: 20:00 - 22:00

€15
De Verschrikkelijke Wittgenstein
Martijn Nieuwerf vertolkt titelrol in zwartgallige komedie van Roeland Hofman: De Verschrikkelijke Wittgenstein. De landelijke premiere is op maandag 16 maart, in Theater aan de Rijn in Arnhem. 

Paul Wittgenstein is een tiran. De eenarmige concertpianist* gelooft heilig in de verheffende waarden van muziek en kunst. Met iedereen die het hier niet mee eens is heeft hij zeer weinig geduld…

Elke zondag geeft Wittgenstein les aan huis. Zo ook aan de verwende kinderen Charlie en Mathilda. De verwende pubers zijn zó klaar met de ouderwetse ideologieën van de eenarmige pianotiran dat ze – tijdens de zoveelste pianoles – besluiten een gewelddadige punt te willen zetten achter de ellendige indoctrinatie.

Wat volgt is een spel vol vileine intriges, verfijnde scheldpartijen en botsende opvattingen over het belang van vingeroefeningen. Op slinkse wijze manoeuvreert butler Stiglitz door dit tragikomische schouwspel.

Een spel dat slechts kan eindigen met een dramatisch slotakkoord…

De Verschrikkelijke Wittgenstein beschrijft een komische titanenstrijd tussen twee generaties. Paul Wittgenstein is een onbeholpen vertegenwoordiger van een verloren beschaving, het oude Habsburgse Europa. Hij weet wat schoonheid is, en is er van doordrongen dat je daar moeite voor moet doen. Zijn pupillen zijn echter kinderen van De Nieuwe Wereld en het Amerikaanse kapitalisme. Zij moeten daar niets van hebben.

Over Roeland Hofman
Roeland Hofman (1982) is theaterregisseur en -schrijver. Hij werkte eerder bij o.a. Toneelgroep Oostpool, De Toneelmakerij, Het Zuidelijk Toneel en Generale Oost. In zijn voorstellingen onderzoekt hij de functie van de taal en de groeiende invloed van het individualisme in de hedendaagse maatschappij.
*Pianist Paul Wittgenstein, broer van filosoof Ludwig Wittgenstein, verloor in de Eerste Wereldoorlog zijn rechterarm, en liet componisten als Strauss, Ravel en Prokofiev pianostukken voor alléén de linkerhand schrijven.

Gegevens

Datum:
16 maart
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€15
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
,
Website:
https://www.theateraanderijn.nl/programma/de-verschrikkelijke-wittgenstein-bellevue-roeland-hofman

Locatie

Theater aan de Rijn
Rijnstraat 42
Arnhem, 6811 EX Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
026 303 3420
Website:
https://www.theateraanderijn.nl